≫ 

SAMO PRISLONITE PRSTE: Genijalna metoda da izmerite koliko hrane treba da pojedete, a da se ne ugojite (VIDEO)

Da li biste voleli da u svakoj prilici možete da izračunate kolika je tačno porcija hrane koju ste naručili i kolika je njena energetska vrednost? Evo kako to da uradite

  • 2

Često se ljudi nađu u situaciji da paze na ishranu i žele da smršaju, ali zbog stila života ili poslovnih obaveza moraju da jedu napolju, u restoranu ili na nekoj proslavi. Tada je vrlo teško proceniti koliko zapravo teži porcija hrane i kolika je njena stvarna energetska vrednost. Osim ako ne nosite sa sobom svuda kuhinjsku vagu, preciziranje veličine porcije može biti gotovo nemoguće.

ODLIČAN TRIK: Kako da pojedete 30% manje hrane, a da nikad ne budete gladni

Naučnici sa Univerziteta u Sidneju pronašli su vrlo jednostavan i efikasan način koji pomaže da se izračuna tačna količina hrane na tanjiru, bez merenja. Alis Gibson, nutricionista, u saradnji sa istraživačima na Institutu za gojaznost i ishranu Boden, pronašla je način kako izmeriti težinu hrane koristeći samo vlastite ruke.

Ova studija je prva u svetu koja će proceniti tačnost metode merenja porcija hrane bazirane na rukama, merna jedinica je širina prsta. Prstima se procenjuju dimenzije hrane ili tečnosti u čaši. U videu koji je objavilo univerzitet, Alis Gibson pokazuje tu jednostavnu metodu kojom je izmerila komad lazanja, čašu vina i krišku lubenice. Mlada naučnica planira razviti mobilnu aplikaciju u koju će zatim korisnici uneti podatke o veličini svoje porcije, a aplikacija će im zatim izbaciti tačnu težinu i ostale vrednosti njihova obroka.

Pogledajte i:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA