POSLE ANĐELINE DŽOLI: Sve više žena u Srbiji preventivno uklanja DOJKE i JAJNIKE!

U Institutu za onkologiju i radiologiju, nakon višegodišnje pauze, ponovo je počelo testiranje žena da li imaju genetske promene na BRKA 1 i BRKA 2 genima, koje ukazuju na mogućnost dobijanja raka dojke i jajnika

  • 6

Preventivno uklanjanje dojki i jajnika kod žena koje imaju genetske mutacije na BRKA genima, nakon što je to učinila holivudska glumica Anđelina Džoli, duplirano je u svetu. I žene u Srbiji se sporadično odlučuju na taj korak.

Samo 1% ljudi može da prepozna RAK DOJKE na slici! Da li ste među njima? (FOTO)

Pogledajte DOBRO ova dva MLADEŽA! Ako ih imate znajte: jedan od njih je potencijalni RAK! (FOTO)

U Institutu za onkologiju i radiologiju, nakon višegodišnje pauze, ponovo je počelo testiranje žena da li imaju genetske promene na BRKA 1 i BRKA 2 genima, koje ukazuju na mogućnost dobijanja raka dojke i jajnika.

Novi savremeni aparat u Institut je stigao prošle godine, ali zbog nedostatka reagenasa sa testiranjem se počelo nedavno i do sada je urađeno 36 analiza kod zdravih, ali i bolesnih žena, piše Tanjug.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Preventivno uklanjanje dojki i jajnika kod žena koje imaju genetske mutacije na BRKA genima, nakon što je to učinila holivudska glumica Anđelina Džoli, duplirano je u svetu, a prema rečima dr Ljiljane Stamatović iz Instituta za onkologiju i radiologiju i žene u Srbiji se sporadično odlučuju na taj korak.

Do sada su testiranje radile u privatnim laboratorijama u našoj zemlji ili  u inostranstvu, a uklanjanje dojki i jajnika obično rade u privatnim klinikama, jer su u Institutu za onkologiju prioritet za operaciju imaju već obolele žene.

- Znam puno žena koje su uradile preventivno uklanjanje dojki i jajnika, ali nisu mogle na račun osiguranja, već o svom trošku. Da imamo duplo veću kliniku i duplo više hirurga, možda bi mogle ovde da rade, a možda ne ni tada, jer je lista čekanja za operaciju onih žena koje imaju dokazani rak velika - rekla je Stamatović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

I načelnica Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju Mirjana Branković Magić kaže da je važno utvrđivanje naslednih predispozicija, te da se ženama kod koji se dokaže rizik obolevanja od karcinoma dojke i jajnika preporučuje adekvatno praćenje ili uklanjanje dojki i jajnika.

- Analize su značajne sa aspekta pojedinca, jer je reč o malignim bolestima, ali i sa aspekta društva, jer su lečenja obolelih osoba veoma skupo - kaže Branković.

Koliko je otkrivanje mutacije na BRKA genima važno za zdrave žene, podjednako je važno i za bolesne. U cilju uključivanja savremene terapije u Institutu za onkologiju testirano je 20 žena koje imaju karcinom jajnika i kod četiri je dokazano da imaju mutaciju na BRKA genima.

- Žene koje su BRKA pozitivne, koje su primale određenu hemioterapiju, kandidati su za dobijanje leka koji odlaže napredovanje bolesti - pojašnjava doktorka Stamatović i dodaje da je savremena terapija veoma skupa, te da će je četiri pacijentkinje obolele od karcinoma jajnika, sa mutacijama na BRKA genima dobijati do kraja godine kao donaciju proizvođača.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Za obolele žene, koje imaju dokazanu BRKA1 i BRKA2 mutaciju do sada nije postojala ciljana terapija, a standard u lečenju nakon hemioterapije je samo aktivno praćenje pacijenata bez aktivne terapije.

Ona dodaje da se lek, koji je ciljana terapija, u bogatim zemljama daje rutinski, da omogućava značajno produženje normalnog i kvalitetnog života, sto je, kako kaže, važan cilj u onkologiji.

Rak jajnika je inače deseti najučestaliji rak kod žena, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života.

Aparat i potrebni reagensi u Institutu za onkologiju i radiologiju nabavljeni su iz donacija , a doktorka Branković kaže da su u međuvremenu obratili Ministarstvu zdravlja, Komisiji za nove medicinske tehnologije kako bi se uvela nova metoda u dijagnostičko testiranje.

- Dobili smo saglasnost Ministarstrva zdravlja i sada ćemo pokušati sve što je neophodno da aplikujemo kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da ugovorimo određen broj usluga za nasledni kancer za sledeću godinu - rekla je Branković.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U Institutu za onkologiju testiranje mutacija na BRKA genima uvedeno je 2006. godine, a rađeno je projektno zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete.

- Hemikalije su jako skupe, nismo imali adekvatnu opremu, a poslednjih nekoliko godina smo bili u situaciji da nam se i aparat pokvario. Sada smo u prilici smo da ponovo počnemo sa testiranjima - naglasila je Branković i dodala da su nabavljeni reagensi za testiranje 100 pacijenata.

Pogledajte šta nejčešće u Srbiji izaziva rak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sibin

    24. jul 2016 | 14:40

    one su debilke isto kao i doticni kostur!

  • PECKE

    24. jul 2016 | 16:09

    A kako bi bilo da su dotične osobe uradile genetsko testiranje na mozgu, i nakon toga odstranile to malo što im je ostalo. I onako im ničemu ne služi.

  • Arkan

    24. jul 2016 | 14:09

    Djavol od coveka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA