RAK, ŠARLAH, ŠLOG: Boja JEZIKA otkriva šta vam fali

Trk do ogledala i pažljivo se zagledajte u svoj jezik, jer ovaj organ je pravi radar za rano otkrivanje bolesti

  • 0

Čak i kad se osećate dobro, to ne znači da neka potmula bolest ne tinja u vašem organizmu. Ako nemate vremena da zakažete sistematski pregled, ovo je nešto što možete sami da uradite. Jednostavno, pogledajte dobro svoj jezik.

Ako ovo uradite s jezikom, zaspaćete za sekund! (VIDEO)

Pogledajte svoje NOKTE ili JEZIK i saznajte od čega ste bolesni

Boja, tekstura i vlažnost jezika mogu biti ključni za određivanje celokupnog zdravlja organizma. Ako primetite da se nešto na vašem jeziku promenilo, nemojte to ignorisati. Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam omogućavaju da osetimo ukus hrane i pića, da gutamo, razgovaramo.

- Vaš jezik bogat je krvnim sudovima, a zahvaljujući stalnom protoku pljuvačke, stalno se čisti čime se uklanjaju štetne bakterije koje nastaju u području usta. Međutim, pregledom nečijeg jezika moguće je otkriti neki zdravstveni problem, iako taj čovek možda izgleda sasvim dobro i zdravo - objašnjava Lorens Kirk, zagovornik alternativne medicine iz Velike Britanije, piše The Earth Child, a prenosi 24sata.hr.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Ako vaš jezik promeni boju, otečen je, tvrd, bolan ili su na njemu nastale čudne fleke ili se na njemu nakuplja nešto čudno - to znači da u vašem telu nešto nije kako treba. Može se raditi o nedostatku nekog vitamina, ali i ozbiljnim zdravstvenim problemima koji zahtevaju lekarsku pomoć.

Ne ignorišite ovih 7 promena na jeziku:

Jezik je crn

Malene kvržice na površini jezika - papile - ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog naslaga bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika boju može promeniti i zbog neke hrane, pića, duvana ... Uzrok tome česzto je loša higijena usne duplje. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za videti.

Međutim, neki antibiotici i drugi lekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kafe. Posavetujte se sa lekarom ako to potraje više od deset dana.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Jezik je žut

Kao i sa crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suva, odnosno ako telu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umesto kroz nos), ako je telesna temperatura povišena, previše duvanskog dima pređe preko jezika itd. Rešenje je pedantna higijena usne duplje , pijenje više vode, struganje jezika.

Jezik je beo

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji, ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluzokože usne duplje gljivicom iz roda “candida” koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike.

Beli jezik može nastati i kod leukoplakije - stanja kod kog dolazi do stvaranja belih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Jezik poput jagode

To je jezik kojem receptori za ukus postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik semenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu - odmah posetite lekara.

Jezik može da liči na jagodu iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline.

Može se raditi i o šarlahu - streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tela povišena. Savet je bez odlaganja otići lekaru.

Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi - kavasaki bolest, koja je češća kod dece mlađe od pet godina. To je poremećaj koji karakterišu upala krvnih sudova u celom telu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posetiti lekara.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Smeđe mrlje po jeziku

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, svakako odite na lekarski pregled jer se može raditi o obliku raka kože - melanomu.

Pojavile su se kvržice ili bol

Ovo su glavni razlozi za nastanak kvržica ili boli u bilo kojem delu jezika:

- Dijabetes i anemija mogu uzrokovati upalu jezika.

- Pušenje može da iritira jezik i uzrokovati bol.

- Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tokom žvakanja.

- Neke žene osećaju pečenja na jeziku u postmenopauzi.

- Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku.

- Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara - obratite se lekaru ako kvrga ili bol traje duže od dve nedelje.

- Pukotine ili male posekotine na površini jezika mogu uzrokovati gljivične infekcije.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Gubitak osećaja ili osećaj trnjenja

Izostanak osećaja na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja nervnog sistema. To se može pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak osećaja ili osećaj kao da je jezik utrnuo.

Saznajte i ko je najveći ubica Srba i kako da ga sprečite:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA