NOGA JOJ SE NADULA KO BALON: A tek kad čujete koliko litara vode su iz nje lekari izvukli, neće vam biti dobro (FOTO)

Nesrećna žena nije mogla samostalno da hoda, a pomogli su joj tek na drugoj strani sveta

  • 2

Rozen Smit (54) iz SAD-a posle deset godina mučenja ponovo može da hoda. Noga je počela neobjašnjivo da joj otiče još kad je imala 18 godina. Jedanaest godina kasnije, saznala je da ima limfedem.

Nekad sam bila seks-bomba, a sada imam NOGU kao slon! Pogledajte me na šta ličim! (FOTO)

Fotkala se, a onda je malo bolje pogledala svoju nogu i ZANEMELA OD STRAHA (FOTO) (VIDEO)

- Imala sam jednu nogu kao slon, a drugu kao ptica - rekla je Rozen Smit nakon što su joj iz noge izvadili 17 litara tečnosti. Posle intervencije je osetila ogromno olakšanje, piše Daily Mail, a prenosi 24 sata.

Njena patnja je počela bukvalno preko noći. Probudila se jedno jutro, a stopalo i zglob su joj bili prilično otečeni. Stopalo joj je, kako kaže, izgledalo kao oklop od kornjače. Noga joj je postajala sve veća, pa je je odlučila da se obrati doktoru.

Imala je tada 29 godina, a dijagnoza je bila strašna - limfedem.

Radi se o neizlječivoj bolesti koja može da zahvati udove. Nastaje zbog blokade u limfnom sistemu, pa se tečnost nagomilava u određenom delu tela.

Iako nema leka, postoje metode koje pacijentima mogu da olakšaju život.

Rozen je svoj spas pronašla kod stručnjaka u Južnoj Koreji. Ali, ona nije mogla to da plati, pa je dve godine sakupljala novac za lečenje. Napokon je došao dan kada je sela u avion i krenula u nepoznato.

Tamo je podvrgnuta specijalnoj liposukciji i tretmanu matičnim ćelijama. Noga joj je sad duplo tanja nego što je bila, pa ponovno može da savija koleno i da hoda bez pomagala.

Srećna je što joj noga više nije tako ogromna, ali priznala je da joj je to stanje uništilo život. Pitala se zašto se to dogodilo baš njoj i strahovala šta će da se desi u budućnosti obzirom da leka nema, a noga je bila sve veća i veća.

- To mi je totalno promenilo život. U početku sam to mogla nekako da sakrijem, ali kasnije nisam, jer je noga bujala. Iako sam po prirodi vesela, povukla sam se u sebe i nisam želela da izlazim iz kuće. Bilo me je sramota. Svi su buljili u mene gde god sam se pojavila. Neki su mi dobacivali: "Evo devojke sa velikom nogom". Upoznala sam muškarce koji su bili zainteresovani za mene, ali bi se predomislili čim bi videli moju nogu - ispričala je Rozen nakon povratka iz Južne Koreje.

Za tretman u Južnoj Koreji je saznala čitajući medicinsku literaturu. Platila ga je 20.000 dolara .

Lekari su joj izvadili matične ćelije iz stomaka i ubrizgali ih u nogu. Rekli su da će joj se noga još stanjivati, odnosno da će izgubiti 80 odsto svoje prvobitne veličine.

Sad svaki mesec mora da dobije injekciju koja će da spreči da se tečnost ponovo sakuplja. To će da je košta 800 dolara po injekciji. Rozen kaže da zdravstveno osiguranje u SAD-u ne pokriva taj trošak, pa se snalazi sama.

Pogledajte sa kojim zdravstvenim problemima se suočavaju ljudi u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гокс

    2. septembar 2016 | 07:35

    Друго име ове болести је елефантија( елепхант = слон) , названо по изгледу болести која личи на слонову ногу.

  • JB012

    2. septembar 2016 | 07:53

    Ne razumem "noga joj je sad duplo tanja" ili kad napišete " to je sad duplo jeftinijie". Kako nešto moze duplo, to jest dva put od svoje prvobitne veličine da se smanji? Valjda je u pola manja noga, ili u pola jeftinije. Ako za nešto smanje cenu za duplo, onda oni meni treba da daju tu cifru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA