≫ 

BOLJE PICA NEGO POVIŠICA! Ako vaš šef ovo pročita, smanjiće vam platu

Šta mislite da li radnik bolje radi kad dobije više para ili kad dobije picu kao bonus?

  • 2

Ako vam nedostaje motivacije za odlazak na posao ujutru ili ne možete da držite oči otvore tokom popodneva, nauka kaže da bi vam možda pica mogla pomoći, prenosi Munchies.

NE MOŽETE DA PRESTANETE DA JEDETE PICU? Kad budete videli šta izaziva zavisnost nećete je više probati!

(VIDEO) Pep Gvardiola zabranio igračima picu

Prema novoj studiji, pica bi vam mogla da vam pomogne da povećate produktivnost na radnom mestu. Studija psihologa Dena Arielija objavljena u njegovoj novoj knjizi "Paioff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations" sugeriše da mogućnost konzumacije komada pice motiviše radnike da rade brže.

U sklopu studije Arieli je posmatrao radnike kompanije koja slaže kompjuterske čipove u tehnološkoj firmi u Izraelu kako bi saznao šta radnike motiviše da rade napornije. Učesnicima je na početku nedelje poslata jedna od tri poruke - obećana im je pica, novčani bonus vrednosti oko 3.000 dinara ili pohvala šefa u obliku SMS poruke. Neki radnici nisu dobili poruku kako bi služili kao kontrolna grupa.

Obećanje pice pokazalo se ka najbolji motivator.

U poređenju sa kontrolnom, broj kompjuterskih čipova koje je proizvela grupa kojoj je obećana pica kao nagrada povećao se za 6,7 odsto. Međutim, pokazalo se da radnici vole pohvale, jer je grupa koja je dobila pohvalu šefa, povećala produktivnost za 6,6 odsto. Grupa koja je odabrala finansijsku motivaciju povećala je produktivnost za "samo" 4,9 odsto.

Tokom radne nedelje grupa koja je odabrala novčanu nagradu postepeno je smanjila produktivnost za 6,5 odsto, pica i komplimenti šefa su u svojim grupama zadržali produktivnost iznad nivoa kontrolne grupe.

Komplimenti šefa su na kraju uspeli da nadmaše picu, ali kako Arieli kaže, da se originalni plan o dostavi pice na kućne adrese radnika ostvario, pica bi bila pobednik bez konkurencije.

- Na taj bismo im način dali dar, ali bismo ih učinili i herojima u očima njihovih porodica - kaže Arieli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZILE

    7. septembar 2016 | 08:25

    NEKA ONI NAMA DAJU PARE. A NE STIMULACIJE, NAGRADE, KOJE KAKVE LJUDI RADE ZA PLATU!!!

  • mama

    7. septembar 2016 | 09:51

    Pica moze samo ako si odradio dobro dan ili sedmicu ili mjesec pa kao nagradu a povisica je regulare ta trane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA