≫ 

Pojavile su vam se OVAKVE fleke od sunčanja? Saznajte koliko su opasne (FOTO)

Da li se i vama dešava da krajem leta koža vašeg lica i tela dobije neke neobjašnjive tamnije ili svetlije mrlje, koje ne možete ničim da uklonite? Evo u čemu je stvar, i zašto ste odjednom krenuli da ličite na leoparda

  • 5
Foto: Instagram/Vanessa Frank Foto: Instagram/Vanessa Frank

Par nedelja nakon svakog letovanja, ista priča. Ma koliko se trudili da što duže sačuvamo preplanulost, koža neminovno počinje da se peruta i ljušti, a koža polako vraća svoju aristokratsku put.

Da li i vi imate ove MALE BELE BUBULJICE? Evo kako da ih se rešite i to MAGIČNIM lekom koji možete da napravite sami (VIDEO) (RECEPT)

Imate ove sitne crvene bubuljice po telu? Evo šta su one i zašto su opasne (FOTO)

No, to nije toliko strašno, koliko je neprijatno kad nam se po licu i telu pojave pečati u smeđim i/ili beličastim nijansama, koje nikakvim ribanjem neće da se skinu, a protiv njih ne pomažu nikakve mazalice ni skupe kreme.

Nije ni čudo što im ne možemo ništa, jer su to na koži bukvalno naslage kvasca. U pitanju je oboljenje “tinea versicolor”, koje izazivaju “malasseizia” gljivice.

Prava istina je da se ove gljivice u svakom trenutku nalaze na našoj koži, ali nikako ne valja kad one pod određenim uslovima “podivljaju” i krenu da se razmnožavaju kao lude.

A photo posted by Amberlyn Comeaux on

Idealna sredina za bujanje ovih gljivica jeste upravo koža koja je neprestano izložena vlazi i toploti, a posebno im kao hrana prijaju masnoće.

A photo posted by Support Group on

Sigurno sad već pogađate i sami da je kombinacija sunčanja, kremica i ulja, ali i plivanja u moru, jezeru, bazenu ili reci – savršeno stanište za “malasseizia” gljivice.

A photo posted by Nicky La Flame on

Zato, nije ni čudo što neki kad se vrate s letovanja više liče na leoparde, nego na ljudska bića. Jednostavno, parče kože na kom su se nastanile gljivice, ne dozvoljava sunčevim zracima da dopru do kože, a samim tim ni da ona potamni.

A photo posted by ballerinahannah on

Ipak, “tinea versicolor” nije stanje koje ćete “tek tako” zapatiti na letovanju, već je vrlo verovatno da ste gljivice imali i pre, samo što se niste sunčali, pa niste mogli ni da primetite razliku obolelog od zdravog tkiva.

A photo posted by Lindsey Monteiro on

Sve u svemu, savet je da se što pre obratite dermatologu, koji će vam propisati adekvatne antifungicidne masti.

A photo posted by Unapologetically Natural on

No, ako baš hoćete da poludite od svraba, koji ponekad može da se javi, možete ga ublažiti prirodnim uljima lavande, majčine dušice ili karanfilića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trt

    13. septembar 2016 | 10:46

    Beli luk, jabukovo sirce i cao

  • Shone

    13. septembar 2016 | 15:32

    Drago mi je da mogu da pomognem i ja sam to imao kao mali okupati se sumpornim sapunom i već posle drugog kupanja nestaće ima da se kupi u apoteci košta oko 300 din

  • Delija

    13. septembar 2016 | 14:04

    Nikakva ulja nisam koristio, nestalo samo nakon nedelju dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA