• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uskoro će vam biti ZABRANJENO da koristite PLASTIČNE čaše, tanjire i escajg

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko za neku godinu budete krenuli na piknik u prirodi, znajte da više nećete smeti da koristite proizvode od plastike

  • 6

Svi vole, makar vikendom kad je lepo vreme, da organizuju izlet ili roštiljanje u prirodi. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas je to lako, jer imamo zgodne lagane čaše, tanjire, pribor za ručavanje, pa čak i ambalažu od plastike.

Pijete iz plastičnih flaša? Jedete iz plastičnih tanjira? Ako imaju ovu oznaku, mogu da vas ubiju!

SVE PTICE NA OVOM OSTRVU JEDU PLASTIKU: Misle da su lignje, pa onda u mukama uginu od njih (VIDEO)

Ali, sve ove praktične stvari uskoro će biti zabranjene zakonom. Za početak u Francuskoj, gde je vlast odlučila da preduzme sve neophodne mere zaštite životne sredine.

Stvar je u tome što se plastični proizvodi užasno teško razgrađuju, a s obzirom na to da izletnici baš i nisu uvek savesni da baš sve što su koristili ponesu sa sobom i bace u kontejnere za reciklažu, jasno vam je koliki je to problem za živi svet.

Zato su Francuzi odlučili da zabrane upotrebu svih proizvoda od plastike koja nije biorazgradiva. Ova mera u toj zemlji usvojena je prošlog meseca, a kompanije za proizvodnju plastike i potrošači imaće rok da se prilagode do 2020. godine.

Foto: Organ vlasti Foto: Organ vlasti

Ekološke organizacije su oduševljeno dočekale novi zakon, ali ima i onih koji kažu da je to, zapravo, kršenje pravila Evropske unije o slobodnom kretanju robe.

- Apelujemo na Evropsku komisiju da postupi ispravno i preduzme sve pravne korake protiv Francuske zbog povrede evropskog prava - rekao je Imon Bejts, sekretar “Pack2Go Europe”, organizacije koja predstavlja evropske proizvođače ambalaže.

Inače, Francuska je već zabranila upotrebu plastičnih kesa, a u mnogim zemljama Evropske unije u prodavnicama ne dobijate plastične kese, već ih kupujete i to po vrlo paprenoj ceni.

Evo kako da od plastične flaše napravite nešto korisno:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ZILE

    20. septembar 2016. | 18:16

    BRAVO SVAKA CAST I TREBA!!!

    Podelite komentar

  • 1989

    20. septembar 2016. | 17:12

    Pa sta da bacamo onda po prirodi.Nemoguce da mi SRBI ostavljamo cistu prirodu posle piknika.ČAST IZUZECIMA

    Podelite komentar

  • Eternal

    20. septembar 2016. | 19:33

    Plastika na +16°C ispusta odredjene hemikalije koje su stetne po nas organizam,stoga bi trebala sva pica biti pakovano u staklenim bocama,kao nekada mineralna voda...ukinuti suhomesnate proizvode u onim najlonskim crevima,grickalice u najlonkama,mlecne proizvode u plasticnim casama... Sta ce se postici ovim? Ja se ne secam kada sam video zadnji put plasticnu viljusku ili tanjir,ko to jos kupuje!? Onaj koga mrzi da opere sudove?

    Podelite komentar