≫ 

Nisam jela hleb četiri meseca i desilo se nešto što uopšte nisam očekivala

Moje glavobolje bile su povezane sa bolom u stomaku, bila sam bolesna odmah nakon jela, moja creva bi počinjala da rade nekontrolisano i 10 minuta posle svakog obroka morala sam u toalet. A onda mi se uključila lampica da su možda i moj ekcem, osip na koži i crvenilo prstiju povezani sa bolovima u stomaku i glavoboljama

  • 12

Olivera je godinama osećala bol u stomaku, nadutost i nadimanje, bila je potpuno icrpljena, pa joj lekar je preporučio da pređe na bezglutensku ishranu jer bi joj možda ona donela olakšanje. Ali kao što jedan lek ne može da izleči sve bolesti, tako jedan način ishrane nekom može da prija a nekom ne. Ovo je Oliverino putovanje kroz bezglutenski režim ishrane.

Ako ste zdravi, a ne jedete gluten, RAZBOLEĆETE SE!

Ovo su signali da vam možda STVARNO smeta gluten, a ne da ste pomodni folirant

U maju 2015. završila sam u hitnoj pomoći zbog neopisivih bolova u stomaku i nadutosti, praćenih povraćanjem i prolivom šest sati u kontinuitetu. Budući da imam visok prag tolerancije na bol, srodila sam se sa bolom u stomaku i nisam ni pomišljala da bi nešto moglo da se iskomplikuje. Ali bol udružen sa dijarejom i povraćenjam doveo me je do tačke pucanja. Analize u hitnoj nisu pokazale ništa, pa su me lekari poslali kući i savetovali da odem gastroenterologu ukoliko se moji simptomi nastave.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Uskoro su se bolovi smanjili, ali nadimanje i uobičajena "žurka" u crevima nastavili su se u narednih 15 dana, pa sam odlučila da obratim pažnju na vreme kada se ovi simptomi pojavljuju. Takođe, poslednjih 15 godina imala sam iznurujuće glavobolje koje nikada nisam povezivala sa bolovima u stomaku.

Ubrzo sam primetila da su glavobolje praćene nadimanjem i mučninom. Bile su povezane sa bolom u stomaku. I shvatila da bivam bolesna odmah nakon što nešto pojedem. Moja creva bi počinjala da rade nekontrolisano, te sam 10 minuta posle svakog obroka morala u toalet.

Foto: Profimedia/Alamy  Foto: Profimedia/Alamy

To mi je uključilo lampicu da su možda i neka druga moja zdravstvena stanja - poput ekcema, misterioznog osipa na koži i crvenila prstiju tokom cele godine - bila povezana sa bolovima u stomaku i glavoboljama? Otišla sam kod gastroenterologa koji me je odmah otpisao kao samohranu majku pod stresom i uputio me reumatologu, a on mi je dijagnostikovao Rajnaudov sindrom, koji uzrokoju ukočenost i diskoloraciju prstiju.

Onda sam samoinicijativno opet otišla gastroenterologu, koji je nakon endoskopije ustanovio da imam čireve u gornjrm delu stomaka, a kolonoskopija je potvrdila probleme u crevima. Doktor je opet to povezao stresaom i da će se situacija sama od sebe rešiti ukoliko naučim da se opustim.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Zbog nelagodnosti i nezainteresovanosti lekara, tražila sam da uradim test na celijakiju, genetski autoimuni poremećaj pri kome unošenje glutena u organizam dovodi do oštećenja u tankom crevu. I test je bio negativan.

Reumatolog mi je savetovao da zbog čestih glavobolja posetim neurologa.

Kada mi je neurolog dijagnostikovao hroničnu migrenu i pošto sam uradila analizu krvi, on mi je savetovao da pređem na bezglutesnku ishranu. Iako je moj test na celijakiju bio negativan, ona mi je rekla da bi gluten mogao da bude uzrok upale u mom telu, a to bi onda moglo da objasni i osip na koži, nadimanje i glavobolje. I ja sam pomislila da bi bezglutenska dijeta mogla konačno biti lek za sve moje boljke.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Neki moji prijatelji hvalili su bezglutensku ishranu iako nemaju celijakiju, i to prijatelji opsednuti fitenesom. Pa pošto su mi i doktor i moji najzdraviji prijatelji preporučili ovaj dijetetski režim, nije bilo razloga da ne probam.

Započela sam dijetu i kupovala namirnice na nedeljnom nivou. Jela sam puno jaja, oraha, voća, povrća, ribe, a izbegavala žitarice i mlečne proizvode. Volim hleb, ali držala sam se daleko od njega. Kad bi me baš uhvatila žudnja, jela bih onaj bez glutena. I donela sam pravilo da ne jedem niša iz kutije i konzerve, ali kada bih ga prekršila, kupovala sam samo one proizvode na kojima je bilo istaknuto da ne sadrže gluten.

I tako sam radila četiri meseca, ali bez ikakve promene. Naduvenost i nadimanje u mojim crevima nisu nestali. Energija mi nije porasla i glavobolje nisu prestale. Ništa se nije promenilo.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

A ipak - svi ovi simptomi morali bi da znače da nešto sa mnom nije u redu. Ali šta? Upomoć!

Testirala sam krv na još neke bolesti, ali osim deficita određenih vitamina, sve drugo je bilo redu. I lekari bi mi uvek rekli da je sve odlično i da sam potpuno zdrava?!

Dakle, bez glutenska ihrana kod mene nije imala smisla. Slušam svoje prijatelje koji su se uz pomoć ove ishrane bukvalno preporodili, kako imaju dva puta više energije. Ali oni realno pre te dijete nisu imali nikakve tegobe da bi imali sa čim da porede život pre i posle glutena. Možda ova ishrana može da poboljša energiju i blagostanje onih koji su već puni energije? Ko zna.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

 

Naravno, odmah sam u ishranu vratila gluten, jedem puno voća i povrća, a izbegavam industrijsku hranu.

A emotivno? Emotivno sam tamo gde sam i bila. Živim svoj život normalno i mirno naviknuta na bol i nelagodnost. Na svakih nekoliko meseci dođem do tačke pucanja, pa se onda sve smiri.

I tako u krug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Titograd

    30. decembar 2016 | 09:19

    Nadao sam se da ste pronašli uzrok svojih problema. Žao mi je što ste posle toliko muka i dalje na početku. Samo napred!

  • Marija

    31. decembar 2016 | 07:56

    Ja sam ove simptome imala ceo svoj život ali kod mene su bili izraženi bolovi u kostima, pa onda nadutost i glavobolje. Naravno nikad nisam imala energije da bilo šta uradim. Godinama sam išla kod lekara koji su govorili da sam lenja, da su mi mišići slabi i da to nije nadutost nego eto moje mlitavo telo. Počela sam da vježbam i psihički sam se bolje osjećala ali bolovi su bili još tu. Onda sam našla jednog dr koji mi je malo detaljnije izvadio krv i otkrio da imam reumatski artritis. Propisao lekove ali rekao da prestanem da jedem gluten, crveno meso i mlecne proizvode. Samo mesec dana nakon toga režima simptomi su nestali. Tri godina nakon toga ja i dalje isto se hranim i sve je uredu. Gluten def povećava upalu u organizmu i možda bi ova devojka gore i svi vi ostali trebali da izbacite još ponešto iz ishrane i vidite kako se osecate. Možda je kombinacija dve ili tri stvari taj ključni odgovor. Naravno ja sam samim tim uvećala unos one prave hrane pa tako mi se sad svodi ishrana na kuhanom i svezem povrću, voću, ribi, i pijem dosta vode. Naravno vezbam svaki dan i to vrlo kratko svega 15min ali treba vremena. Ne treba se predavati jer poznajem coveka kome je trebala godina da postigne ovaj efekat sa istom dijagnozom kao ja. Svaki organizam je različit i svako je različito da kažem zatrovan tim nečim. Kod mene je verovatno brzo delovalo jer se inače zdravo hranim od ranog djetinjstva pa nije trebalo toliko vremena. Kod devojke ili žene gore, kao što neko reče ovo je kronova bolest i zaista je teško dobiti zvanični dijagnozu za nju. Jedno znam-ziveti sa hronicnom bolesti je neopisivo teško ali svaki dan je novi dan i mora se dalje. Dosta zavisi i od psihičke jačine. I sama sam imala slabih momenata ali to je iza mene i zaista preporučujem svima da budu pozitivni i kad su u najgorim bolovima. Nema predaje mada to boli pogotovo kad ste mladi, evo ja sada imam 25 a svašta sam prošla. Ali ne odustajte molim vas!!!

  • Ibrahim

    30. decembar 2016 | 17:32

    Vaš problem je 90 % Helicobacter pylori 10 % štitnjača.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA