≫ 

Zašto mame tako često brkaju imena svoje dece?

Ukoliko imate više dece i dogodi vam se da u trenutku izgovorite imena svih njih a zovete jedno, niste jedini, a sada se zna sa čim je to povezano

  • 4

Ko ima brata ili sestru ili nekoliko braće i sestara, a plus ima i kućnog ljubimca, zna za fenomen da njegova rođena majka veoma često ume da pomeša njihova imena, pa da na primer Milicu zove Marija, ili obrnuto. Jedno istraživanje pozabavilo se ovim majčinskim greškama i došlo do jednog zanimljivog rezultata.

6 stvari koje svaki roditelj mora da zna pre nego što detetu kupi telefon

DOKAZANO: Ova pesma može da nasmeje svaku bebu (VIDEO)

Babica, blogerka i majka četvoro dece Čauni Brusila podelila je jedno naučno istraživanje o fenomenu "mešanja imena" i objasnila zašto mame tako često brkaju imena svoje dece.

- Jedno od zabavnijih sećanja iz detinjstva koje imam na svoju mamu jeste činjenica da gotovo nikad nije pogodila moje ime iz prvog pokušaja. Svaki put kad bi tražila nešto od nas, završila bi vičući sva tri imena svojih ćerki, a ponekad i imena svojih sestara, naših tetaka. Uvek bi to bila neka kombinacija naših imena dok ne bi pogodila ono koje zapravo želi da kaže. To bi zvučalo ovako nekako: "Šelb-Meg-Marijen-Meg-Čauni". Kao dete često sam se tome smejala, budući da je uglavnom mene zvala. Nije mi bilo jasno kako joj se tako često dogodi da izmeša naša imena. Ona je ta koja ih je odabrala, zar ne? Da li je zaista tako teško da ih zapamti? I smejala sam joj se dok i sama nisam postala majka. Tada sam i ja nastavila ovu majčinsku tradiciju i počela da mešam imena svoje četvoro dece.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

Dakle, zašto nam se to dešava? Napokon postoji naučni dokaz i za ovu malu zbrku.

Istraživanje o "pamćenju i kognciji" objavljeno u časopisu "Kuartz" istražilo je fenomen "mešanja imena", a uključilo je više od 1.700 ispitanika. Većinu učesnika pogrešno su oslovljvale - njihove majke. A te nezgode sa imenima pojavile su se kod gotovo svih njihovih članova porodice i prijatelja. Pojedinci koji su sami brkali imena objasnili su da je to povezano sa činjenicom da neka imena zvuče veoma slično.

Ali brkanje imena se najčešće pojavi iz sasvim drugog razloga - a to je ljubav!

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Da, znam da ste se uvek pitali da li je razlog tome što vaša majka brka imena vas i vaše sestre povezan s vašim sličnim izgledom ili možda činjenicom da delite sobu. Možda ste se čak i zabrinuli da vaša mama pokazuje rane znake demencije. Ali naučnici nas uveravaju da, ako nas neko ko nas zna zove pogrešnim imenom, to je samo rezultat njihove bliske veze sa nama. - Drugim rečima, što ste bliži nekome, to je verovatnije da će pobrkati vaše ime ime vaše sestre - stoji u istraživanju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo

Kako se navodi, razlog za to je način na koji naš mozak funkcioniše. Mozak organizuje informacije u grupe koje zovemo semantičke mreže. Te mreže grupišu informacije zajedno tako da ih kasnije lakše možemo "prizvati'.

Dakle, mame, kada sledeći put ime vašeg deteta izgovarate u jednom velikom zbrkanom miksu ili ga pomešate sa imenom drugog deteta, znajte da je to samo zato što svoju decu mnogo volite!

I još jedna zabavna činjenica: istraživanje je pokazalo da ponekad pomešamo i imena kućnih ljubimaca sa imenima dece. U tim situacijama, dovoljno je setiti se da ljubav zaista ne poznaje granice... posebno u našem mozgu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.C.B.

    19. mart 2017 | 17:05

    Jao,moja mama to jako cesto radi,tacnije svaki put kad je sestra i ja posetimo. Hvala vam,sad znam da moja mama nije dementna.

  • mama

    19. mart 2017 | 17:02

    Хајд ал ја имам једну ћеру и називам је синовљенивима именима... А и синове зовнем ћериним

  • Barla Kala

    19. mart 2017 | 19:27

    Sad mi je lakše. Moja svekrva ima dva sina, 4 muška unučeta, kad krene da ih nabraja mi se valjamo od smeha, teorije nema da pogodi iz prvog o kome priča. Al nisam ni ja daleko. Hajde što decu zovem Mićo Vovo, nego svaki put kad pričam o mlađem bratu nazovem ga Mićo po starijem sinu. Svaka kuca, od kad mi je moja prva pekinezerka voljena Lula uginula pre 4 godine je naravno Lula, iako i mama i moja porodica imamo pse em različitog pola, em različitih imena! Hvala vam što ste mi objasnili da ni svekrva ni ja nismo odlepile, već ih sve mnogo volimo, što zaista jeste tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA