Limunada, jogurt i još 3 namirnice koje vas čine 10 godina starijim

I taman pomislite da su neke namirnice koje uzimate svakoga dana dobre ili ne baš toliko loše, a neka naučna studija vas demantuje

  • 1

U eri socijalnih mreža, u kojoj samo zahvaljujući izgledu preko noći možete postati Instagram zvezda, antitiejdžig preparati popularniji su nego ikada pre. I to ne čudi budući da su prvi znaci starenja tzv. fine linije i bore na koži i požuteli zubi - proces koji se dešava prirodno. A kao što postoji hrana koja može usporiti proces starenja, tako postoje namirnice koje ovaj proces mogu da ubrzaju.

 

Banane, jogurt i još 8 namirnica koje nikako NE SMETE da jedete na prazan stomak!

 

Naučnici otkrili koliko TAČNO voća i povrća moramo da JEDEMO da bismo živeli duže

 

E u te namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite da produžite mladost ili mladolikost - svejedno - spadaju:

 

1. Kafa

 

Kafa predstavlja veliki problem kada je reč o promeni boje zuba. I to zato što sadrži sastojak tanin, vrstu polifenola koji se rastvara u vodi. A oni su krivi za žutu nijansu zuba.

 

Međutim, sa tim se možete izboriti tako što jedete hranu dok pijete kafu, zato što hrana proizvodi više pljuvačke koja onemogućava da kiselina iz kafe izazove veće žute fleke.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

2. Slanina

 

Pršuta, slanina i salama su sve suhomesnati proizvodi koje čuvaju soli, a one mogu izazvati dehidrataciju. E to nije dobro za vašu kožu jer ona gubi kolagen pa nije u stanju da se oporavi. Da biste to sprečili, morate da pijete dovoljno vode.

 

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

 

3. Limunada

 

Budući da je limun pun kiseline, ukoliko se zadrži dugo na zubima, može oštetiti gleđ. Limun takođe sadrži i visok prcenat šećera koji je loš i za zube i kožu. Umesto toga, pijte vodu obogaćenu limunom ili nekim drugim voćem.

 

Foto-Ilustracija: Foter/Daniel Y. Go

Foto-Ilustracija: Foter/Daniel Y. Go

 

4. Jogurt

 

Kada kupite jogurt sa niskim procentom mlečnih masti, zapravo ste kupili jogurt sa dodatnim količinama šećera koji bi trebalo da naadomeste ukus. Previše šećera učiniće da vaša koža izgleda starije zato što on uništava kolagena vlakna pa koža nije u stanju da se regeneriše, pokazala je studija Mejo klinike iz 2010. godine.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection

Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection

 

5. Belo vino

 

Alkohol je jedan od glavnih krivaca kada je reč o obojenosti vaših zuba. Razlog toome je to što alkohol isušuje usta, smanjuje količinu pljuvačke i dovodi do karijesa i fleka.

 

Svavako, bolje je da se držite crvenog jer je belo vino više kiselo i može izazvati više štete.

 

Foto: Pixaby

Foto: Pixaby

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA