≫ 

Skrivene opasnosti kojih možda niste svesni!

Na ove stvari morate da obratite posebnu pažnju

  • 0

U prirodi, voda se može podeliti u dve vrste: tvrda i meka, u zavisnosti od sadržaja kalcijuma (Ca) i magnezijuma (Mg) u njoj.

 Meka voda

Voda koja sadrži malo ili vrlo malo soli Ca i Mg. Ova voda  je opasna kao i tvrda jer  sadrži malo soli tvrdoće i stoga je najaktivnija (agresivna).

Znaci meke vode:

- Prisustvo rđe (ispira gvožđe iz vodovodnih cevi), žućkasta boja vode.

- Ima neprijatan ukus i miris.

- Nedostatak mikroelemenata i minerala.

Meka voda je korozivno – aktivna u odnosu na cevi i kotlove, sposobna da formira taloge rđe u cevima koji se talože tokom dugog perioda stajanja vode u vodovodnim sistemima. To podrazumeva pojavu vode neprijatnog mirisa, ukusa i boje.

Meka voda ispira iz organizma Ca i Mg, što može dovesti do problema sa zubima (karijesa), osteoporoze i problema sa krvnim sudovima

"Povećanje tvrdoće vode može da se postigne mineralizacijom (rastvaranje soli u vodi)"

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

 Tvrda voda

Sadrži mnogo kalcijuma i / ili magnezijuma - soli ovih metala uzrokuju beli naslage na staklenom posuđu. Iako nije posebno opasna za piće ili zalivanje bašte, tvrda voda može da dovede do stvaranja naslaga kamenca u bojleru, slavini, mašini za pranja suđa, u instalacijama za tuš, stomatološkim stolicama, itd.- može smanjiti ili potpuno prekinuti protok vode.

Pored toga, potrošnja električne energije (bojlera, veš mašina, itd) se povećava, pošto se na grejačima talože soli Ca / Mg, koji sprečavaju efikasno grejanje. Povećanje taloga kamenca na grejačima za 1 mm, povećava potrošnju električne energije za više od 15% ili može da dovede do kvara kućnih uređaja.

Efikasnost sapuna ili deardženata naglo opada u tvrdoj vodi.

Tvrda voda isušuje kožu. U tom slučaju, upotreba hidratantnih kremama je neefikasna. Višak soli Ca i Mg u telu povećava rizik stvaranja peska i kamena u bubregu, artritisa i poliartritisa.

"Klasična metoda omekšavanja vode je uklanjanje viška soli tvrdoće jonoizmenjivačkim smolama."

Kompanija "Geyser", jedan od vodećih proizvođača filtera za vodu će Vam pomoći da koristite vodu koja je najkorisnija za vaše zdravlje i potrebe.

U slučaju zapaženja u domačinstvu povećane tvrdoće vode (bele mrlje ili talog na i unutar slavina, kamenac na grejnim elementima) preporučuje se upotreba:

- Filterskih bokala sa filterskim uložcima: 502 za tvrdu vodu (resurs 350 L), 302 za tvrdu vodu (resurs 250 L);

- Stacionarnih filtera (montiraju se ispod sudopere): Geyser Maks, Geyser Ultra Bio, Geyser Bio, Geyser 3 VK Luks, Geyser IVS Luks, Geyser Standard, Geyser Luks.

- Membranski filteri: Geyser Prestiž, Geyser Nanotek.

- Za zaštitu opreme za grejanje, uključujući bojlere, veš mašine i mašine za pranje suđa,  preporučuje se korišćenje polifosfstnih filtera «1 PF i 1 PFD». On se može instalirati ispred uređaja da bi povezivao soli tvrdoće i gvožđe, sprečava stvaranje kamenca na grejnim elementima, što značajno produžava vek trajanja kućnih aparata.

- Voda posle "Polifosfatnih filtera" je tehnička i nije preporučljiva za piće.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA