6 NAJVEĆIH GREŠAKA roditelja zbog kojih deca postaju NEVASPITANA

Bez obzira koliko da se trude, roditelji nekad iz neznanja prave greške u vaspitanju

  • 4

Možete koliko hoćete da ubeđujete druge kako je vaše dete najbolje malo stvorenje na svetu, ali ako pravite greške u vaspitanju, one će kad-tad izaći na videlo.

Ovakva ponašanja deteta nijedan pravi roditelj ne sme da ignoriše!

Ako hoćete da vam dete bude sposobno za život, ove stvari ne smete da mu radite: Čuveni psiholog dao 7 saveta roditeljima

Savet bake koja je rodila 11 dece: Ove stvari radite i bićete najbolja mama na svetu!

Važno je da se roditelji postave prema deci na pravi način kako ne bi uništili samopouzdanje deteta dok je ono još u razvoju. Ipak, postoje neke greške koje roditelji možda ne smatraju previše značajnim – ali mogu u velikoj meri da utiču na ponašanje mališana.

1. Prekidanje drugih

Ništa nećete postiće ako samo kažete: "Ne ometaj". Naučite dete da sačeka svoj trenutak kada će se uključiti u konverzaciju. Na primer, pre nego što poželite da pozovete nekoga, recite:

"Sada ću da razgovaram preko telefona i ne želim da me prekidaš. Završiću razgovor kada velika kazaljka na satu pokaže ovaj broj".

Foto-ilustracija: Profimedia/ BE&W Foto-ilustracija: Profimedia/ BE&W

2. Dete dira stvari u prodavnici i inistira da mu se kupe

Važno je da naučite dete da kontroliše svoje želje, jer ne mogu da se kupe sve stvari, koje se prodaju. Kupuje se samo ono što je potrebno. Oni misle da birate stvari u prodavnici bez nekog sistema, ne razumeju da imete spisak stvari, koje bi trebalo nabaviti. Zato budite pripremljeni pre odlaska u šoping. Napravite zajedno listu namirnica, crtajte, ako vaše dete još ne zna da čita. Neka vaše dete bude zaduženo za sastavljanje spiska.

3. Nepristojnost

Što pre počnete da svoje dete učite da bude ljubazno, to bolje. Neka deca ovo razumeju, dok drugima ova lekcija slabije ide. Pokažite im magiju lepih reči i ne radite ništa dok ne kažu: Molim te. Naučite ih da kažu: Zdravo, Hvala, Doviđenja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

4. Ne znaju kad da stanu

Deci je teško da shvate da postoje informacije, koje ne biste trebalo da delite sa svima. Oni ne znaju za stid i sramotu. Zbog toga mogu da pate roditelji.

Pokušajte da im objasnite da postoji "mala tajna", koji ne bi trebalo da delite sa ostalim ljudima.

5. Plaši se odvajanja od roditelja

Deca se plaše da napuste sigurno naručje roditelja kada se između njih pojavi barijera ili bi trebalo prvi put da se spuste niz tobogan. Misle da bi mogli da se povrede i pocepaju odeću. Budite oprezni, ali nikad ne paničite. Dozvolite mu da se slobodno kreće po dvorištu, u takvom odnosu sigurno neće odabrati da ugrozi život zarad momentalnog  zadovoljstva.

6. Napadaju odrasle

Ako dete lako započne razgovor sa nepoznatom osobom, to je znak poverenja u porodici. Međutim, to može da znači da dete ne zna da odrasli imaju drugačije interse. Nasledinici su maldi, ali moraju da znaju da ne moraju svi da imaju strpljenja kao njihovi roditelji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    13. jun 2017 | 17:52

    Sve ukazuje na to da ovaj vek pripada nevaspitanoj deci, vaspitana su bez buducnosti i ikakvih sansi . Kada razmislim tako je oduvek , dripci su se uvek lakse i bezobzirnije probijali kroz zivot .

  • Mama

    13. jun 2017 | 23:34

    Gledam u parkicu danas,mali namerno usmeri trotinet u moje dete od dve godine koje tek uci da vozi isti,udari ga i moj sin padne.Pritrcavam uzimam ga,a mali ce meni " On je naleteo na mene!"Dolazi i otac malog i kaze mi "Moracete sina da naucite malo bolje da vozi trotinet! " Ej...bre...Toliko je bezobrazne dece,roditelji posvetite se malo vise....

  • Serdar janko vukotic

    13. jun 2017 | 17:02

    Majstore moj palija iz raja izasla. Moja generacija je bila vaspitana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA