Ako se ubodete na morskog ježa ili vas opeče meduza, svi radite jednu stvar koju nikako ne biste smeli

Bez obzira je li u pitanju dete ili odrasla osoba, morske povrede mogu biti veoma bolne. Prilikom ulaska u more dovoljan je samo jedan pogrešan korak pa da učinite vaše letovanje "nezaboravnim"

  • 4

Boravak na moru tokom godišnjeg odmora za mnoge je idealan način opuštanja, pa zaboravite na moguće morske susrete i kako da reagujete na njih.

5 najlepših skrivenih plaža na svetu: Nestvarne su! Ko ode tamo, poželi da se nikada ne vrati (FOTO) (VIDEO)

KO OD MAJKE ROĐENI: 10 najlepših nudističkih plaža u Dalmaciji koje će vas ostaviti bez daha

Bez obzira je li u pitanju dete ili odrasla osoba, morske povrede mogu biti veoma bolne. Prilikom ulaska u more dovoljan je samo jedan pogrešani korak i možete stati na morskog ježa.

Iako su morski ježevi znak da je more čisto susret sa njima nije baš prijatan.

Ako ste dovoljno spretni, najbolje je odmah izvaditi bodlje morskog ježa i za to koristite pincetu. Bodlje su lomljive pa prilikom vađenja može zaostati komad iste, pa obratite pažnju na to.

U slučaju dubokih uboda svakako se treba obratiti lekaru. Tada bodlje mogu završiti dublje u tkivima, u zglobnim čaurama i uzrokovati infekcije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Osim morskog ježa još jedna morska životinja se može potruditi da nam letovanje postane "nezaboravno". Reč je o meduzi, koju najčešće ni ne primetite dok plivate,  zbog njenog gotovo prozirnog izgleda.

Najbolje je ukloniti zaostale komadiće meduze sa kože. Pri tome to ne biste smeli da radite golim rukama. Eventualno rukavicama ili nekim predmetom koji se nađe u blizini.

Nakon što nas opeče meduza, možete osetiti jako žarenje i bol, važno je da nikad ne radite sledeće:

Ne biste smeli oprati kožu toplom i slatkom vodom. Slatka voda dovodi do raspadanja ćelija meduze koje u sebi sadrži otrov, što može dovesti do daljeg nadražaja kože.

U retkim slučajevima to može biti opasno. Može doći do jake alergijske reakcije koja se manifestuje opštim simptomima kao što su poteškoće s disanjem, teško opšte stanje, otečena usta i jezik.

U situacijama kada povrede ne prolazi dovoljno brzo, ako potraje više od nekoliko dana i ako je bol vrlo jak i prati ga povišena temperatura, onda potražite pomoć lekara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA