MUŠKARCI, OPREZ: Pivski stomak krivac je za krhke kosti

Kako tvrde stručnjaci sa Harvarda, šlauf oko struka može dovesti do osteoporoze kod muškaraca. Od rizika ozbiljnih preloma kostiju nisu pošteđeni ni mlađi momci, koji žive nezdravim životom

  • 0

Ne samo da muškarci s prekomernim masnim naslagama na stomaku dovode u opasnost svoje srce, već su izloženi i većem riziku od preloma kostiju.

Iako je osteoporoza češća kod žena, jači pol nije nimalo imun na nju. Reč je o stanju lošeg kvaliteta kostiju, do kojeg može da dođe iz nekoliko razloga. Najčešće se radi o kombinaciji više povezanih faktora.

Sama osteoporoza nema tipičnih simptoma, a prelomi kuka i kompresivni prelomi kičme, koji su tipični za osteoporozu, zapravo su komplikacije, a ne simptomi bolesti.

Istraživači s Medicinskog fakulteta na Harvardu proučavali su 35 gojaznih muškaraca, prosečno starih 34 godine, čiji je prosečni BMI iznosio 36,5. Ispitanike su podelili u dve grupe - jedni su mahom imali potkožne masne naslage, koje se skrivaju ispod kože i rasprostranjene su širom celog tela, dok su drugi imali više visceralnog sala - masnih naslaga u trbušnoj šupljini.

Upravo "pivski stomak", što je drugi naziv za visceralno salo, predstavlja veliku pretnju zdravlju našeg srca. Njemu pogoduju ishrana prepuna masnih i prerađenih namirnica, sedelački način života i genetika.

Stručnjaci su ustanovili da muškarci sa više visceralnog sala imaju znatno slabije kosti, gotovo upola slabije!

- Čini se da postoje dva glavna razloga zašto masti oko stomaka dovode do osteoporoze. Osobe sa visceralnom masnoćom izlučuju manje hormona rasta, koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Drugi razlog je što visceralno salo sadrži određene molekule koji uzrokuju upale i dovode do slabljenja kostiju – objasnila je dr Mirjam Bredel, vođa istraživačkog tima.

(Ordinacija.hr / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA