• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

SO JE ŽIVOT: Previše ne valja, ali i premalo ubija!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lekari nam preporučuju dnevnu dozu do 2300 mg dnevno. Za razliku od opasnosti od preteranog konzumiranja, preporučuje se upotreba slanih soba i haloterapija

  • 1

Lekari svim svojim pacijentima preporučuju da što manje sole svoja jela, ali i generalno da izbegavaju namirnice u kojima ima ovog dragocenog minerala. Međutim, šta se dešava ako se pretera sa smanjivanjem unosa soli?

Škotska studija, objavljena u časopisu “Hypertension” analizirala je podatke o uzorcima krvi 13.000 ispitanika s visokim pritiskom u periodu od 1970. do 2011. godine. Rezultati su pokazali su da su osobe koje su u krvi imale nizak nivo hlorida, sastavnog dela soli, imale povećani rizik od smrtnosti za čak 20 odsto.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Autori ističu da dosadašnja istraživanja potvrđuju da s povećanim se unosom soli povećava rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega i karcinoma želuca, Ipak, malo je istraživanja koje je proučavalo uticaj zasebne komponente soli, hlorida, na zdravlje.

Telegraf je nedavno otkrio sve prednosti i blagodeti slanih soba, šta sve leče i koliko pozitivno utiču na vaše zdravlje.

Foto: SlanaSoba.net Foto: SlanaSoba.net

 

(Telegraf.rs / Vitamini)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sashki

    20. septembar 2013. | 07:38

    Znači konzumirajte taman

    Podelite komentar