AKO JE ZA UTEHU: Šlog je bolje doživeti mlad

Mlađi ljudi se mnogo brže i bolje oporavljaju od posledica moždanog udara u odnosu na starije ljude, kod kojih češće ostaju trajne posledice

  • 1

Što je pacijent mlađi, to se lakše oporavlja od moždanog udara. Ovaj zaključak proizilazi iz naučnog rada austrijskih lekara predstavljenom na svetskom kongresu neurologa u Beču.

- Naš cilj bio je da analiziramo vezu između starosti pacijenata i dobrih funkcionalnih rezultata posle moždanog udara, pre svega kod mladih pacijenata, pošto su oni bili isuviše malo zastupljeni u dosadašnjim analizama. Moždani udar više nije oboljenje starijeg starosnog doba - objasnio je Mihael Knoflah sa medicinskog univerziteta u Insbruku.

Tako je 14,1 odsto od 43.163 pacijenata obuhvaćenih u austrijskom registru moždanih udara bilo mlađe od 55 godina. Analiza podataka je pokazala da 88,2 odsto pacijenata koji su mlađi od 55 godina imaju bolji bolji oporavak nakon moždanog udara.

- Naši podaci pokazuju da s rastućom starošću, nezavisno od ostalih faktora, funkcionalni rezultati postaju lošiji – naglasio je Knoflah.

Prema njegovim rečima, starost pacijenta je značajan faktor za prognozu za moguće posledice posle moždanog udara, nezavisno od težine istog, terapije, pola ili dodatnih komplikacija. Najbolje rezultate je pokazala grupa između 18 i 35 godina starosti, a vrednosti se pogoršavaju za tri do četiri odsto na svakih deset godina starosti.

- Od 75. godine rizik trajnih posledica posle moždanog udara značajno je velik - konstatovali su naučnici.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA