LEKARSKI PREGLEDI: Da li vaš doktor preteruje?

Bolje je sprečiti, nego lečiti, deviza je koje se valja držati kad je u pitanju zdravlje. Ipak, ne treba ni preterivati s paranojom. Donosimo vam spisak medicinskih pregleda koji vam možda uopšte nisu potrebni

  • 0

Divno je kad imate požrtvovanog lekara koji svoj posao radi temeljno. Međutim, neki od testova i pregleda ne samo da su skupi, već su često i potpuno nepotrebni. Pritom, možete da dobijete pogrešnu pozitivnu dijagnozu na neku opasnu bolest ili, što je još gore da svoje telo izložite preteranoj radijaciji i stvarno se razbolite.

Testiranje gustine kostiju

Izuzev onih dama koji imaju izuzetno krhke kosti, žene bi trebalo da sačekaju s ovim pregledom barem dok ne napune 65 godina. Iako bi ovo skeniranje i kod mlađih žena moglo da ukaže na blagi gubitak koštanog tkiva (osteopenija), rizik od frakture je nizak, a lekovi koje bi žene eventualno pile imaju nuspojave i nisu se pokazali posebno korisnim u ovom slučaju.

CT skeniranje ili magnetna rezonanca (MRI) za glavobolju

U većini slučajeva istorija bolesti i neurološki pregled (refleksi) mogu da pomognu pri dijagnozi problema. Osim toga, CT skeniranje uključuje veću dozu radijacije.

EKG ili ergometrijsko testiranje (pod opterećenjem)

Ovi testovi imaju smisla ako imate simptome srčanih bolesti ili ste u grupi s većim rizikom. Međutim, oni s manjim rizikom, koji samo traže potvrdu da su zdravi, mogu da daju netačne rezultate, koji vode do daljih testiranja i nepotrebnog uzimanja lekova.

Skeniranje zbog bola u donjem delu leđa

Nije mudro odbijati rendgen, CT ili MRI ako imate znake ozbiljnih problema (sumnja se na rak, imate groznicu ili bol koji ne prestaju nekoliko nedelja). Najobičniji bol u donjem delu leđa će, uz odgovarajuću terapiju, proći već za mesec dana.

PET/CT za skeniranje mogućeg raka kod zdravih ljudi

Pronaći tumor kod zdravih ljudi na ovaj način je veoma malo verovatno, poručuju iz američke stručne udruge Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

(Telegraf.rs / Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA