Bebe koje se igraju hranom su pametnije

Ako ste roditelj čija beba dok uči da jede razbacuje hranu svuda po kući, ponekad čak i do plafona, budite srećni!

  • 0

Verovali ili ne, bebe koje vole da se igraju hranom i da svojim obrokom gađaju predmete koje vide, zapravo na taj način ispoljavaju svoju radoznalost za istraživanjem sveta oko sebe i nalaze se na dobrom putu da jednog dana postanu genijalci. Naučnici s Univerziteta u Ajovi utvrdili su da neuredna deca uče brže od svojih vršnjaka koji nisu skloni ovoj vrsti nepodopština.

Tim istraživača, na čelu s profesorkom psihologije Larisom Samuelson, testirali su mališane stare svega 16 meseci i došli do zaključka da kad dete određenom vrstom hrane pogodi neki predmet, ono zapravo brže zapamti ime namirnice i pre počne da je izgovara.

Ovo je posebno važno, jer se pokazalo da deca lakše pamte predmete i pojave koje su po svojoj suštini stalni i nepromenljivi. Primer za to su “mama”, “tata”, “kašika”, “jabuka”. Međutim, stvari koje su amorfne, odnosno menjaju svoj oblik u odnosu na ono u čemu se nalaze, za decu predstavljaju veliki problem.

Tečnosti poput mleka, soka ili vode su odličan primer, jer bebe teže shvataju da je mleko mleko, bilo da je ono u činijici, bočici, tetrapaku ili na plafonu. Takođe, ona na osnovu čula ukusa mogu da shvate razliku između mleka i jogurta, ali “na oko” im ova dva napitka izgledaju isto. Zato je neophodno pustiti ih da se igraju s tečnostima i papicama, da bi ona brže razumela suštinu ovih pojmova.

Do ovih saznanja naučnici su došli tako što su testirali šesnaestomesečne bebe. Davali su im hranu, za koju s izmislili potpuno nova imena. Ona deca koja su mirno pojela svoj obrok, zapamtila bi ime samo na osnovu ukusa i izgleda u posudi u kojoj je posluženo. Kada bi im ista hrana bila ponuđena u tanjiriću drugačijeg oblika ili prosuta po stolu, ona ne bi znala o čemu je reč.

Za razliku od njih, mališani koji su se igrali i rukama razbacivali hranom, više bi naučili o tome kakva je određena namirnica “na dodir”, što im je olakšavalo da je lakše prepoznaju i u potpuno drugačijem kontekstu. Zaključak istraživanja objavljenog u listu "Developmental Science" je da su deca koja se igraju hranom sposobnija i voljnija da brže uče i lakše usvajaju nova znanja.

(Telegraf.rs / IowaNow)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA