I OTROV I LEK: Nikotin je dobar za mozak?

Svi naučnici na svetu slažu se da je nikotin opasan narkotik, ali jedan od njih tvrdi da konzumiranje cigareta zapravo pospešuje rad moždanih vijuga

  • 5

Da li vam je nekad palo na pamet da su cigarete dobre za zdravlje? Jednom britanskom naučniku jeste! I to, ni manje ni više, direktoru naučnog sektora jedne od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju cigareta, po imenu Dejvid O'Ril.

- Pušenje pomaže ljudima da im um radi brže i efikasnije. S cigaretom među zubima mozak bolje obrađuje informacije, iznalazi nove ideje i opušta se – ispričao je Ril za “Sunday Times” magazin, a nakon ove izjave napadnut je sa svih strana.

Nažalost, svi drugi naučnici koji se bave uticajem nikotina na ljudsko zdravlje ne mogu da se slože s ovom kontroverznom trvdnjom, pre svega jer njima nije cilj da prodaju što više cigareta, već da izleče što više ljudi čiji život je ozbiljno ugrožen pušenjem.

- Da, donekle je tačno da nepušačima jedan dim cigarete može trenutno da poveća koncentraciju i koordinaciju pokreta. Međutim, u pitanju je opasan narkotik, od kojeg čovek vrlo brzo postaje zavistan, a pritom je veoma štetan za disajne organe i sveopšte zdravlje. Cigarete su toliko strašna droga, da pušači neretko moraju da zapale samo da bi uopšte mogli da misle i normalno funkcionišu – prokomentarisao je tvrdnju svog kolege profesor epidemiologije Džon Briton sa Univerziteta u Notingemu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    18. decembar 2013 | 11:59

    Dragi, ti verovatno vozis nov auto

  • Dragi

    18. decembar 2013 | 08:48

    Naravno da pospesuje rad mozga. Zato pusaci i odluce da kupe cigare jer to je pametna investicija. 2 pakle x 30 dana x 200din= 12000 din mesecno. Vidite kako su pametni. Rata za nov auto. Popravljaju mozak samo ove sa akcizom, ove sto se zavijaju ne vrede.

  • Srb Cop

    18. decembar 2013 | 12:56

    I heroin nije los:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA