• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brza hrana uništava vaš nos!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako mislite da vam je čulo mirisa oslabilo zbog cigareta, možda niste u pravu. Postoje i drugi faktori koji mogu uticati, jedan od njih je brza hrana

  • 1

Brza hrana je odavno povezana sa gojaznošću i negativnim uticajem na zdravlje, a sada je dobila još jednu negativnu konotaciju - može uticati na kvalitet čula mirisa.

Iako je eksperiment vršen na miševima, ne treba odbaciti činjenicu da su zbog uživanja u brzoj hrani gubili čulo mirisa. Studija je pokazala kako su miševima zbog takve ishrane oštećene ćelije u mozgu koje su zadužene za kontrolu mirisa, i to za 50 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako je objavljeno u američkom naučnom časopisu o neuronauke Journal of neuroscienceu, ovo je još jedan dokaz za to da način ishrane ne utiče samo na težinu, već može imati mnogobrojne negativne posledice na svaki organ i zdravlje čoveka.

Foto: Foter/Flickr/Jaypeg Foto: Foter/Flickr/Jaypeg

Naučnik Nikolas Tiebo, sa univerziteta na Floridi, ističe da je ovo prva čvrsta činjenica koja dokazuje koliko je brza hrana opasna i za njuh.

Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl

U šestomesečnom eksperimentu miševi podeljeni u grupe jeli su zdravu i brzu hranu, a paralelno su naučnici proučavali kako reaguju na mirise. Nakon nekog vremena, miševi hranjeni brzom hranom teže su reagovali na nove mirise koji su im dati.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere

Kako je objasnila autorka studije Debra An Fadul, miševe su vratili na normalnu ishranu kako bi smršali i oporavili se, ali oštećenje čula mirisa bilo je trajno. U planu je i sledeća studija koja će pokušati da odgovori na pitanje može li redovno vežbanje usporiti gubitak čula mirisa kada je brza hrana glavni izvor ishrane.

(Telegraf.rs/ MOJEzdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari