• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste čuli za muzej od hleba i jaja?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema svako svoj muzej. I to još otvoren za života. Ali, ima Salvador Dali! Ovaj veliki umetnik osnovao je sopstveni muzej u kojem je posle smrti i sahranjen

  • 1

Spoljašnjost muzeja Salvadora Dalija dekorisana je stilizovanim hlebom. Otkud genijalnom umetniku opsesija ovom životno važnom namirnicom, niko ne zna.

- Logično je da postoje i drugi svetovi, to je sigurno; ali, kao što sam već više puta rekao, ti svetovi postoje u okviru našeg sveta, oni postoje na zemlji – ovim rečima objasnio je Dali nesvakidašnji i vrlo interesantan izgled muzeja, koji sadrži novi halucinacioni svet nadrealizma.

Foto: Wikimedia/Andris Foto: Wikimedia/Andris

Takođe, jaja su veoma bitna da bi se razumela Dalijeva dela. Ona predstavljaju simbol nikad prežaljene majke, koja je je preminula od raka materice kada je Salvadoru bilo samo 16. godina.

Na samom ulazu u muzej nalazi se instalacija koja se sastoji od kadilaka, stuba od automobilskih guma, čamca Dalijeve supruge Gale i nekoliko statua. Priča se da je taj auto Dali jako voleo, pa je naprosto morao da ga ugradi u instalaciju svog muzeja.

Foto: Wikimedia/Jordiipa Foto: Wikimedia/Jordiipa

Romantičan i pomalo lucidan, Dali je bio ludo zaljubljen. Supruga mu je bila večita opsesija, pa i ne čudi da joj je kupio srednjevekovni zamak kada su se venčali. U tom zamku je Gala i sahranjena.

Muzej je sagrađen na temeljima pozorišta Muncipal u Figerasu. Sadrži najširi spektar dela nadrealističke umetnosti, od najranijih Dalijevih dela pa do onih nastalih u poslednjoj fazi umetnikovog života.

- Želim da moj muzej bude kao lavirint, divan nadrealistički objekat. Ljudi koji ga budu posećivali odlaziće sa osećanjem da su imali teatralni san - rekao je Dali.

Salvador Dali u animaciji ABVH-a. Foto: madebyabvh.tumblr.com Salvador Dali u animaciji ABVH-a. Foto: madebyabvh.tumblr.com

Dali je umro 1984. godine. Prostorija sa njegovim grobom smeštena je u centru muzeja. U letnjem periodu u dvorištu ove građevine mogu se pogledati projekcije filmova koji su u vezi sa životom Salvadora Dalija.

A na turi Španija-Fransuska-Italija, jedna od obaveznih stavki kao preporuka je poseta upravo ovom muzeju. Uz VIVA Travel, svako putovanje je avantura!

(Promo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • bravo

    4. jul 2017. | 19:27

    samo, grad se zove FIGERES!

    Podelite komentar