• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Niste ni znali da i vi umete da napravite savršen sufle! Evo i kako

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom svetu nema mnogo slatkiša koji do te mere uzbuđuju sva ljudska čula kao luksuzni francuski sufle (soufflé). Nažalost, malo kome polazi za rukom da mu sufle ispadne savršen. No, to uopšte ne mora da bude tako

  • 7

Kada nam jedna poslastica stiže iz Francuske, možemo da budemo sigurni da je u pitanju nešto senzualno, erotično i do te mere zamamno da u nama raspaljuje žudnju i strast. Tako je i sa sufleom.

Od čokolade, limuna, sira ili šunke, sladak ili slan, soufflé omiljen je među sladokuscima i gurmanima širom sveta. Tradicionalni i stari recepti postali su deo internacionalne kuhinje, i može se reći da predstavljaju test za svakog ko želi da dobije titulu vrsnog kulinara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Svaki souffle sastoji se od dva glavna sastojka: testa, koje se priprema od jaja, putera i mleka i srca suflea različitih ukusa. Rastresito testo, kremasta unutrašnjost... Pa ko bi mu odoleo, pogotovo ako je sufle od čokolade?

Pripremiti souffle uopšte nije jednostavno, zahteva preciznost i pažnju, jedna mala greška može da pokvari krajnji rezultat. No, ako znate sve korake, i vaš sufle može da ispadne savršen!

Souffle, Sufle

Soufflé od čokolade – priprema 20 minuta

Pre početka spremanja poslastice nabavite sve potrebne namirnice, izvadite ih sat vremena ranije iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi, pripremite sav neophodan pribor, ugrejte rernu na 200 stepeni i onda ste spremni.

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE):

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

150 ml mleka

140 gr crne čokolade

10 gr kukurznog skroba

40 gr šećera u prahu

5 belanaca

2 žumanca

šećera po želji

Souffle, Sufle

PRIPREMA:

1. Sipajte mleko u šerpicu i pustite da provri

2. Dodajte čokoladu, prethodno isečenu na komadiće, u provrelo mleko, mešajte kako se ne bi stvorile grudvice

3. Dodajte žumanca i kukurzni skrob, nastavite da mešate

4. Kada se svi sastojci ravnomerno sjedine, ostavite da se ohladni na sobnoj temperaturi

5. Umutite belanca sa šećerom u prahu

Souffle, Sufle

6. Postepeno dodajte umućena belanca u već ohlađenu smesu od čokolade

7. Podmažite dno posude za soufflé puterom

8. Sipajte smesu u posudu obloženo papirom za pečenje i pospite sa malo šećera

9. Pecite 12 minuta na prethodno ugrejanoj rerni na temperaturi 200 stepeni

Souffle, Sufle

Soufflé je gotov kada se spolja stvori tanka korica, a kolač unutra treba da zadrži kremastu i mekanu strukturu. Sufle se služi vruć, tek izvađen iz rerne, uz kuglu ledno hladnig sladoleda.

Bon appétit!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mile

    15. januar 2015. | 10:35

    Moja taca pravi savrseni sufle

    Podelite komentar

  • Radulovic ljiljana

    17. januar 2015. | 12:30

    Super je

    Podelite komentar