Vreme čitanja: oko 1 min.

OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Ovaj recept zapišite i prenesite na buduće generacije!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Da skratimo priču, evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.

Foto: Wikimedia/Urbanadis Foto: Wikimedia/Urbanadis

Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kilograma mlevene junetine, pola kilograma jagnjetine, 4-5 češnja belog luka, 2 odsto od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelite sa oko 100 mililitara vode i belog luka koje ste ranije prokuvhali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru.

Foto: Wikimedia/Brenda Annerl Foto: Wikimedia/Brenda Annerl

Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego krenete da oblikujete ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.

Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu!

(Telegraf.rs / Magazin.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • bg

    18. januar 2015. | 20:39

    Hahaha ovcije meso u cevapima

    Podelite komentar

  • bivsi cevapcicar

    18. januar 2015. | 21:13

    Ovo nije recept za prave bosanske cevape. U pravi bosanski cevap ide samo junetina od utovljnog bika (zbog masnoce) i to samo prednji dio. Od zacina ide samo so, nikakav bijeli luk niti soda. Takode meso treba najmanje dva puta samljeti i da smjesa odlezi bar 24 sata. I da napomenem u cevap ne ide nikakvo drugo meso sem junetine, a koji sve dijelovi mesa idu i u kojem procentu to je vec tajna koju svako cuva za sebe.

    Podelite komentar

  • roki

    18. januar 2015. | 23:17

    SAMO DA ZNATE DA SARAJEVO NIJE GRAD U KOME SE JEDU VRHUNSKI ĆEVAPI.SARAJLIJE SU POZNATE PO NAJ BOLJIM PITAMA NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE I ZBOG TOGA IMAJU NADIMAK PITARI.VRHUNSKI ĆEVAP MOŽETE POJESTI U BANJA LUCI I U NOVOM PAZARU.TO SU DVA GRADA KOJA SUPOZNATA PO ODLIČNIM ĆEVAPIMA.SAREJEVSKI ĆEVAP JE ZABLUDA PA BOLJI SE JEDE I U LESKOVCU.

    Podelite komentar