Vreme čitanja: oko 1 min.
DOBRO POGLEDAJTE SLIKU: Ono crveno na mesu nije krv! Evo šta je...
Vreme čitanja: oko 1 min.
Otkrivamo vam poreklo ružičastog soka u sirovom mesu...
Mnoge ljude odbija i sam pogled na sirov komad mesa u mesari ili diskontu, kao i "krvavi", odnosno slabije pečeni bifteci. Ljudi zapravo misle da je crveni sok koji izlazi iz mesa - krv, a zapravo je reč o nečemu sasvim drugačijem.
Ružičasti sok u sirovom mesu je kombinacija vode i mioglobina – proteina koji dovodi kiseonik do svih ćelija mišića. Tokom pripremanja hrane za prodaju većina krvi biva odstranjena od sirovog mesa. U mišićnim ćelijama zadržava se ovaj protein od čije prisutnosti u mesu zavisi i njegova boja.
Stvar je vrlo jednostavna - što životinja koristi više svoje mišiće, oni će sadržavati i više mioglobina, a njihovo meso će biti crvenije.
Mišići goveda namenjeni su za dugotrajno stajanje i hodanje zbog čega je njihovo meso intenzivne crvene boje. Nasuprot tome, pile je podložnije kratkotrajnim periodima kretanja, zbog čega ćete u mesu pernatih životinja retko kad naići na veću količinu ovog ružičastog soka. Doduše divlja guska na primer koristi češće svoje mišiće za letenje, pa je i njihovo meso ružičastije od običnog pilećeg.
U kombinaciji s visokim temperaturama kojima izlažemo meso prilikom kuvanja ili pečenja mioglobin menja boju mesu – ružičasta i izraženo crvena boja zato simbolizuje sočnost mesa, a sivilo i tamno smeđa boja prepečenost istog.
Povrh svega, mioglobin može biti i indikator svežine mesa. U dodiru s kiseonikom, ovaj protein menja boju u sivosmeđu, pa će sirov komad ove boje upućivati na odrezak koji dugo stoji u prodavnici.
(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Republika Srpska.
Odlican clanak.. Hvala
Podelite komentar
Александар Џунић
Ништа без плодова тора!
Podelite komentar
A nitrati
Super clanak, a sta je sa nitratima kojima se prska meso ili se ubrizgavaju...eh, tu sveze crvenu boju gledate svakog dana u radnjama :)
Podelite komentar