• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

ISTINA O SMRZNUTOM VOĆU I POVRĆU: Evo da li je zdravo ili nezdravo jesti zaleđenu hranu!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve nas obaveze sputavaju, tako da nemamo uvek vremena da peremo i čistimo grašak, boraniju, spanać kad im je sezona, pa da od njih pripremamo zimnicu. Zato, svi posežemo za smrznutim povrćem iz radnje. Ali, postavlja se pitanje da li ga je zdravo jesti?

  • 0
Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pitanje koje se često postavlja je da li voće i povrće iz zamrzivača gubi neke nutritivne vrednosti ili ne? Da li se na temperaturi ispod nule gube vitamini? Evo odgovora za sve:

- Ne. U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak više nego ono koje čeka danima da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca. Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savetu Svetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dve porcije različitog povrća na dan - tvrdi Karlo Kanela, nutricionista i profesor na Univerzitetu Sapijenca u Rimu.

Stav mnogih nutricionista je da je voće i povrće iz zamrzivača isto toliko, ako ne i više bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima, u odnosu na ono sveže. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni.

Ovakav način smrzavanja sprečava nastanak bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Svežina voća i povrća može se „izmeriti“ prema količini vitamina C koju zadržavaju nakon branja. Samo dva dana nakon branja spanać gubi 75% ukupne količine vitamina C, brokoli 80%, špargle 30%. Osim što se prilikom dubinskog zamrzavanja, ne gube hranjivi sastojci i vitamini, već voda koja se nalazi u voću i povrću čuva sve hranjive sastojke i vitamine.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apolonia Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apolonia

Od trenutka kad se određena namirnica ubere, "hranljivi" sat počinje da otkucava. Sve što se s tom namirnicom događa od tog trenutka, utiče na njeno starenje, a time i na hranljivu vrednost koju možete od nje da dobijete kad konačno uđe u vaš organizam.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, odeljak sa smrznutim povrćem i voćem predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti