• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo šta će da vam se desi ako BRZU HRANU jedete 5 dana zaredom!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako se inače trudite da se hranite zdravo, možda ste pomislili da sigurno ne može ništa loše da vam se dogodi ako u jednom trenutku odlučite da par dana u nizu jedete fast-food. Nažalost, niste u pravu

  • 0

Ponekad svima nama dođu takvi životni periodi da od silnih obaveza nemamo vremena da se okrenemo oko sebe, a kamoli da spremimo nešto kuvano i kvalitetno za jelo. Tad je najlakše skoknuti do nekog od fast-food restorana ili pekare  i pojesti nešto “s nogu”. Ali, znate li kakav uticaj samo nekoliko dana ovakve ishrane ima na organizam?

Prema najnovijoj studiji, koju je sproveo politehnički univerzitet u Virdžiniji, samo pet dana konzumiranja masne hrane može da promeni način na koji telo procesuira hranljive nutrijente.

U istraživanju je učestvovalo 12 mlađih muškaraca koji su tokom istraživanja živeli na rolovanim viršlama, hamburgerima, čizburgerima i drugom hranom bogatom zasićenim mastima.

S obzirom na to da su unosili istu kalorijsku vrednost hrane kao i inače, oni se nisu ugojili. Međutim, sposobnost njihovih mišića da oskidiše glukozu bila je poremećena.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stvar je u tome što se većina energije u telu koristi za održavanje telesne temperature (bazalni metabolizam), za šta su primarni izvori energije ugljeni hidrati (glukoza) i masti. Mišići "razbijaju" glukozu i pretvaraju je u energiju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere

Promenom ishrane automatski dolazi do “prebacivanja” na novi vid razgradnje glukoze, čime se povećava rizik od nastanka niza zdravstvenih problema, od kojih je najčešći dijabetes tipa dva.

(Telegraf.rs / Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti