• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

PODVALJUJU NAM: Evo gde se sve krije ŠEĆER, ali pod drugim imenom!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodite računa o liniji i zdravlju i trudite se da izbegavate šećer? Zaobiđite i ove sastojke, jer oni imaju podjednako negativan efekat na organizam. Zapravo, to i jeste šećer, samo pod lažnim nazivom

  • 1

Ako hoćete da se hranite zdravo i izbegavate šećer, trebalo bi da zaobiđete i ove sastojke koji su u stvari samo prikriveni oblici šećera.

Jeo sam 40 kašika šećera dnevno! Evo šta mi se desilo (VIDEO)

Ječmeni slad

Nastaje klijanjem ječma i glavni je sastojak u proizvodnji piva. No, ječmeni slad se krije i u brojnim čokoladama i ostalim poslasticama koje na ambalaži često imaju nalepnicu “bez šećera”.

Sirup (bilo koji)

Bilo koji proizvod koji u sebi sadrži reč sirup zapravo sadrži velike količine šećera, zakamuflirane u taj primamljivi izraz. Voćni, javorov, pirinčani, agavin... sve su to šećerne bombe koje na vaše telo i liniju utiču isto ili vrlo slično kao šećer.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Maltodekstrini

Reč je o hidrolizatima kukuruznog i krompirovog skroba koji se koriste u prehrambenj industriji, između ostalog, umesto šećera. Ovaj sastojak najčešće pronalazimo na ambalaži slatkiša, gaziranim sokovima, ali i kao dodatak puteru od kikirikija.

"Muscovado"

Ovo je vlažni, zrnasti šećer koji ukusom podseća na melasu. Zbog svog bogatog i dubokog ukusa najčešće ga možete pronaći na deklaraciji marinada i umaka za salate i meso.

Foto: SnowViolent.blogspot.com/ Foto: SnowViolent.blogspot.com/

Sve što se završava na - oza

Baš poput namirnica koje sadrže reč sirup, sastojci kojih bi trebalo da se čuvate, ako planirate da smanjite dnevni unos šećera, su oni koje imaju nastavak -oza. Fruktoza, glukoza, maltoza, saharoza ... sve su to imena koja opisuju šećer.

Etil maltol

Reč je o zaslađivaču koji ima vrlo primamljiv miris karamele (topljeni šećer) i kuvanog voća. Upravo zbog toga se najčešće koristi kao zaslađivač za žvakaće gume.

Printskrin: Youtube/That Sugar Film Printskrin: Youtube/That Sugar Film

Dekstran

Iako samo ime podseća na sastojak nekih dijetalnih tableta i suplemenata, dekstran je zapravo pravi šećer proizveden iz saharoze i deo je rafinisanog belog šećera, javorovog sirupa i meda.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Љиљана

    20. jul 2015. | 00:34

    Нема производа у коме нема бар један од наведених састојака. Шта јести? Салате, поврће барено и воће (и оно има неки вид шећера). Ја мислим треба јести све умерено.

    Podelite komentar