• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li 6 banana može da vas ubije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ma koliko da su zdrave i hranljive, neki stručnjaci tvrde da ni s bananama ne bi trebalo da se preteruje. Da li su u pravu?

  • 6

Banane spadaju u najpopularnije voće na planeti, a pored toga što su ukusne, meke i zgodne za konzumaciju u svakoj prilici, zaista su bogate važnim vitaminima i mineralima. Malo ko ih ne voli, prva su čvrsta hrana koja se daje bebi, poslednja koja se daje zanemoćalim starcima... Ali, da li se s njima može preterati?

Nakon ovog teksta na BANANE nikad više nećete gledati istim očima!

BANANA DIJETA: Jedite banane svaki dan i kilogrami će da se tope!

Nedavno su se pojavile tvrdnje da doza od šest banana odjednom može da bude smrtonosna. Predstavnici ove struje tvrde da su banane do te mere bogate kalijumom da je moguće otrovati se ako se previše uživa u ovom voću. Međutim, stručnjaci se ne slažu sa ovim tvrdnjama.

- Zapravo, kalijum je ključan za opstanak organizma. Moguće ga je pronaći u apsolutno svakoj ćeliji našeg tela. Organizam ga koristi da generiše električni naboj unutar ćelije, neophodnog za njeno funkcionisanje. Takođe, kalijum reguliše rad srca i održava broj otkucaja na normali, reguliše rad pankreasa i lučenje insulina, a ono što je najvažnije jeste da drži naš krvni pritisak pod kontrolom – objašnjava za BBC doktorka Katrin Kolins, dijetetičar jedno bolnice u Londonu i dodaje:

Foto: sxc.hu/modcam Foto: sxc.hu/modcam

- S druge strane, ako je nivo kalijuma u krvi previsok, to može dovesti do preskakanja srca, bola u stomaku, mučnine i proliva. Štaviše, kalijum-hlorid se u pojedinim zemljama, kao što je to SAD, koristi za izvršenje smrtne kazne, jer se pokazalo da veoma visoke doze ovog jedinjenja mogu da izazovu srčani zastoj – kaže ona.

- Ipak, zdrava osoba teško da bi uspela da se predozira bananama. Da biste sebe i svoj organizam doveli u opasnost od prevelike količine kalijuma, bilo bi potrebno da u kontinuitetu svakoga dana pojedete oko 400 banana. Jedino tada biste možda uspeli da izazovete prekid srčanog rada i smrt – tvrdi doktorka.

Foto-ilustracija: Foter/Daniele Zedda Foto-ilustracija: Foter/Daniele Zedda

- Sve u svemu, banane su oduvek bile i zauvek će biti dobre za vas! - zaključuje doktorka Kolins.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasla osoba bi trebalo kroz balansiranu ishranu da unese oko 3,500 miligrama kalijuma svakog dana. Prosečna banana, teška 125 g, u sebi sadrži oko 450 mg ovog značajnog nutritijenta, što znači da bi čovek koji puca od zdravlja trebalo da pojede sedam do osam banana da bi dostigao nepohodnu količinu ovog minerala.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, postoje ljudi koji, makar u teoriji, ipak ne bi trebalo da preteruju s bananama, upravo zbog potencijalnih problema s kalijumom. To su, pre svega, osobe koje pate od loše funkcije i otkazivanja bubrega.

Takođe, poznato je da u bananama prirodno postoji određena količina radioaktivnih izotopa, ali ovo su zaista zanemarljive količine, koje ne mogu ozbiljnije da naštete našem telu. Što se radijacije u voću i povrću tiče, daleko više bi trebalo biti oprezan pri konzumaciji brazilskih oraha.

Želite mišljenje stručnjaka o nivou kalijuma u krvi? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Srbin

    14. septembar 2015. | 18:32

    Pojeo sam 11 banana za redom i nije mi bilo nista

    Podelite komentar

  • Dr.Mancic

    14. septembar 2015. | 22:17

    Ovo je možda i najbolji i najopširniji napisan članak u zadnje vreme. Banane su veoma zdrave. A dal znate da je banana genetski modifikovana i da nosi gen prave orginalne vrste banane koja više odavno ne postoji? Niste? Eto sad znate i da, nisu ni u najsitnijim detaljima opasne zbog modifikacije.

    Podelite komentar

  • Goran bl

    18. septembar 2015. | 19:13

    Od banana neki prave rakiju i nazvali su je majmunovaca

    Podelite komentar