• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka prava srpska domaćica danas mora da zamesi česnicu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravljenje česnice je ritual kojim bi svaka srpska domaćica trebalo da započne božićno jutro, međutim, pitanje je koliko će ta tradicija uspeti da se zadrži kod mlađih generacija

  • 2

Veliko je pitanje koliko će se, i na koji način, stara srpska božićna tradicija preneti na nove generacije. Ta tradicija podrazumeva i neke veštine u kuhinji, međutim, današnje devojke su veštine u kuhinji zamenile veštinama u kupatilu. Većina njih verovatno poznaje sve vrste tečnog pudera, krejona i karmina, koji uz pravo svetlo i dobar ugao između ogledala i novog Samsung Galaksija, daju odličan selfi.

Tako će svaka mlada devojka odmah od starijih naučiti tradicionalnu recepturu za pravljenje selfija, s nezaobilaznim pućenjem usana, što predstavlja pravu poslasticu za sve momke na društvenim mrežama. U skladu s tim mogli bismo revidirati i staru izreku koja kaže da – “put do muškarčevog srca vodi preko dobrog selfija na Fejsu“.

Od veština u kuhinji tu su još eventualno kornfleks sa čokoladnim mlekom i musli s voćnim jogurtom. Zato, devojke, naučite barem jedan od ova dva recepta i napravite jedan božićni selfi u kuhinji, sa česnicom u rukama. Barem jednom godišnje uradite ono što su naši preci radili vekovima, možda čak i hiljadama godina unazad.

Donosimo vam dva recepta za božićnu česnicu:

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Recept 1:

Sastojci: 1 kg belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.

Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Pogledajte kako je izgledalo lomljenje česnice u Beogradu za Božić prošle godine:

Recept 2:

Sastojci: 1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.

Priprema: Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Prndža

    7. januar 2016. | 13:43

    А шта ћемо са онима који (70%) немају новца да купе брашно и ... Да ли се питатате за њих?? Ееее Србијо мила. Христос се роди !

    Podelite komentar