• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre nego što pojedete JAJE dobro se zagledajte u ŽUMANCE. Ono će vam reći da li je jaje zdravo ili ne (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke domaćice kupuju jaja isključivo na pijaci kod proverenih seljaka jer od njihovih žumanaca proja ili patišpanj imaju fenomenalnu narandžastožutu boju. Ali, da li je to prevara?

  • 2

Da li ste ikada razmišljali o tome kakva bi trebalo da bude boja žumanceta u jajetu? Ispostavilo se da je to zapravo veoma važno, a ima veze sa savešću seljaka koji ih proizvode, jer ako postoje ljudi koji bi trebalo da znaju sve o kavlitetu hrane, to su oni.

Kad budete videli kako LUDI RUS ljušti jaja, više se nikad nećete vratiti na stari metod (VIDEO)

OVO SE DEŠAVA JEDNOM U SEKSTILION SLUČAJEVA: U 12 jaja pronašao 24 ŽUMANCA i sve snimio KAMEROM! (VIDEO)

Pre otprilike 100 godina, naučnici su otkrili da se boja žumanceta u jajetu određuje po broju karotenoida koje sadrži. To su antioksidansi koji pomažu da se formira vitamin A, koji je veoma važan za kvalitet naših kostiju.

Prema tome, što je intenzivnija boja žumanceta, to ono sadrži više hranljivih materija za naše telo.

Boja žumanceta direktno je povezana sa tim kako je kokoška hranjena. Ako je imala uravnoteženu ishranu baziranu na zrnevlju, boja žumanceta biće bledožuta. Ukoliko je kokoška jela kukuruz, biljke i insekte, onda će žumance imati narandžastiju nijansu. Neke velike farme koriste posebnu skalu od 15 različitih nijansi žutonarandžaste boje za utvrđivanje kvaliteta svojih proizvoda. U principu, poželjno je konzumirati jaja čije je žumance svetlonarandžaste boje jer ona sadrže maksimalnu količinu hemikalija koja je dobra za ljudski organizam.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Ponekad su bledožuta žumanca posledica sezonskih promena. Zimi žumanca postaju svetlija zbog toga što kokoške u ovo doba godine uzimaju manje hrane. U većini slučajeva veoma bleda žumanca pokazatelj su veoma niskog kvaliteta jaja i lošeg zdravlja kokošaka. Ova jaja ne sadrže potrebnu količinu zdravih hranljivih sastojaka potrebnih vašem organizmu.

Savet je da uvek proverite kvalitet jaja čitajući šta piše na kutiji. Obratite pažnju na prisustvo bilo kakvih sintetičkih boja i kupujte jaja samo od proverenih proizvođača za koje ste sigurni da su njihove kokoške zdrave i da ih čuvaju u dobrim uslovima.

Kao što jedno jaje snagu daje, i smuti će vama dati dodatnu zdravu energiju, a evo i videa sa receptima:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Nemanja

    12. novembar 2016. | 15:19

    Убациш карофил у храну и обојиш га у коју хоћеш боју.

    Podelite komentar

  • M

    12. novembar 2016. | 20:40

    Radim u hotelu koji ima organski (bio) dorucak. Sva bio jaja imaju svetlo zuto skoro neon zuto zumance. Hotel nije naravno u Srbiji.

    Podelite komentar