• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

MOĆ KRASTAVCA: Šta sve možete s njim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je raznovrsnost na meniju jedan od osnovnih uslova dobre ishrane, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi krastavac trebao da se nađe na vašem tanjiru svakog dana

  • 3

Iskoristite sezonu krastavca i uvrstite ovu čudesnu povrćku u svakodnevni meni. Iako se raznovrsnost na tanjiru smatra osnovom zdrave ishrane, ukoliko budete jeli krastavac svakog dana imaćete mnoge benefite po zdravlje, reči su nutricionista. Naime, niz je razloga zbog kojih su veće količine svežeg krastavca dobrodošle na stolu.

Kao prvo, sto grama krasavaca sadrži tek 14 kalorija s obzirom da čak 95 odsto mase otpada na vodu. Samim time krastavac ima blagi diuretički učinak, pojačava eliminaciju toksina i odličan je saveznik svake dijete.

Foto-ilustracija: Foter.com / niznoz Foto-ilustracija: Foter.com / niznoz

Takođe, krastavac je odličan za osobe koje boluju od gihta jer podstiče izlučivanje mokraćne kiseline. Istovremeno pozitivno deluje i na oboljele od upalnog artritisa, kožnih bolesti, sezonskih alergija, kao i kod zatvora.

Foto-ilustracija: Foter.com / atomicshark Foto-ilustracija: Foter.com / atomicshark

Krastavci su izuzetno bogati vitaminima i mineralima, pre svega vitaminom C i kalijumom. Prisustvo minerala silicijuma, koji je sastavni deo kolagena, utiče na poboljšanje tena i održavanje lepote i zdravlja kože. A ukoliko se pretera sa sunčanjem, krastavci su odlični za smirivanje opekotina.

( T.Milić )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • nikola

    18. jun 2013. | 11:47

    Može i za neke druge stvari da se koristi :p

    Podelite komentar

  • sasa

    18. jun 2013. | 22:44

    U bre Nikola nije moguce da ti treba krastavac ,sto ne nadjes decka?

    Podelite komentar

  • Sergej

    18. jun 2013. | 16:30

    @nikola. To si ti vec isprobao!

    Podelite komentar