• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šargarepa jača imunitet i pomaže da pocrnimo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od najzdravijih namirnica jeste sveža šargarepa. Bila je obavezna u ishrani i medicini antičkih naroda. Zahvalna je za kuvanje, jer može da se sprema na različite načine

  • 0

Najzdravije je jesti sirovu rendanu šargarepu, začinjenu solju, limunovim sokom i ukusnim začinskim travama poput mirođije, bosiljka, peršuna, nane, vlašca, timijana, majorana ...

Šargarepa ima malo kalorija, pa se preporučuje osobama koje drže dijetu, bogata je vitaminima A, C i K i odličan izvor celuloze i prirodnih šećera. Poznato je da ovo povrće blagotvorno deluje na oči, što je i naučno dokazano. Osim toga, jača imunitet, štiti srce i krvne sudove, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.

Foto-ilustracija: Foter/falsedan Foto-ilustracija: Foter/falsedan

Preporučuje se anemičnim osobama, a podstiče i čišćenje organizma, jer je snažan diuretik. Takođe, beta-karoteni, koji joj daju narandžastu boju, važni su za proizvodnju melanina, pigmenta koji omogućava da naša koža tokom sunčanja dobije prelepu bronzanu boju.

Foto-ilustracija: Foter/agrilifetoday Foto-ilustracija: Foter/agrilifetoday

Znaćete da je šargarepa sveža ako je koren čvrst i gladak, a boja jarko narandžasta. Ako je ne upotrebljavate odmah, pre nego što je stavite u frižider odsecite joj vrh i stavite je u plastičnu kesu. Nemojte da je držite u blizini jabuka, krušaka ili krompira, jer može da postane gorka.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti