• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudbina aerodroma u bivšoj Jugoslaviji: Beograd, Zagreb i Skoplje ostaju pod koncesijom stranih kokmpanija

Vreme čitanja: oko 1 min.

"U narednim mesecima ćemo u centralnoj zoni zgrade impementirati koncept koji će obezbediti drugačije iskustvo unutar terminala", izjavio je generalni direktor aerodroma Beograd Fransoa Berizo

  • 1
Aerodrom BEG Foto: Shutterstock

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG), baš kao i međunarodni aerodrom Skoplje (SKP) i aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu (ZAG) ostaju pod upravom stranih kompanija.

Makedonska vlada produžila je koncesiju aerodroma sa turskom kompanijom TAV za dve godine. Hrvatska je otpisala više od 14 miliona evra u koncesionim naknadama francuskom konzorcijumu ZAIC koji upravlja najvećim aerodromom u toj zemlji. Aerodrom Beograd ostaje pod upravom kompanije VINCI.

"U narednim mesecima ćemo u centralnoj zoni zgrade impementirati koncept koji će obezbediti drugačije iskustvo unutar terminala. Duboka i potpuna rekonstrukcija postojeće piste je gotovo završena, i ponovo ćemo je otvoriti u narednim nedeljama. Aerodrom Nikola Tesla će imati dve potpuno operativne piste", izjavio je nedavno generalni direktor aerodroma Fransoa Berizo, prenosi Aerotime.

Sletanja na beogradski aerodrom Nikola Tesla Salinger Igor

Pista dužine 3.400 metara, izgrađena 1962. godine, potpuno je renovirana i presvučena visokootpornim betonom, posebno razvijenim za projekat, kako bi se poboljšala nosivost.

Ima novi sistem drenaže i LED osvetljenja, kao i novi sistem taksi staza, uključujući četiri brze izlazne taksi staze (RETs), koje će omogućiti avionima da se isključe pri većim brzinama od običnih izlaznih taksi staza, čime će se smanjiti vreme zauzeća piste.

Aerodrom Beograd Salinger Igor

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nedavno je nabavilo nove elektronske pasoške kapije na kojima će biti moguće skenirati putne isprave i lice, kako bi se čak i četiri puta ubrzao protok putnika u odnosu na klasičnu proveru.

Prema planovima, ove elektronske pasoške kapije trebalo bi da počnu sa radom u junu mesecu i, prema navodima ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića, "treba da budu spremni za rad na vrhuncu sezone".

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Nikola Tesla Beograd: Check in i Terminal

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    1. maj 2024. | 13:11

    Odlična je vest što se tiče elektronskih pasoških kapija, nadam se da će se ceo proces ubrzati do ulaska u avion. Bitno je da se više vreme ne gubi na pronalazak parkinga jer r parking odlično funkcioniše.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>