• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srđan odlučio da se vrati sa suprugom iz Slovačke: Kupili kuću za 6.500 evra u Banatskom Aranđelovu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za Telegraf Biznis otkriva razloge povratka

  • 6
srđan banatsko aranđelovo Foto: Privatna arhiva

Srđan M, rodom iz Paraćina, pre pet godina je prelomio i otišao ,,trbuhom za kruhom". U njegov kofer stala je karta za Slovačku, uspomene na rodni kraj, želja za boljim životom, većom zaradom i sticanjem novca za kupovinu krova nad glavom. Kada je ispunio bar dva od tri uslova, odlučio je da se vrati. Iskra "domovine" jača je od svega u njegovom slučaju, pa su tako supruga i on kupili kuću u Banatskom Aranđelovu za 6.500 evra i planiraju povratak.

- Rodom sam iz Paraćina, a supruga iz Apatina, kupili smo kuću u Banatskom Aranđelovu i tu planiramo da ostanemo. Svaki početak je težak, uvek ali uvek je bitna volja. Planiramo prvo da sredimo kuću koliko budemo u mogućnosti jer pune dve godine nismo otišli tamo.

Za početak planiramo da zasadimo nešto povrća i da kupimo (ako budemo u mogućnosti) par ovčica i ovna, par koza i jarca, nekoliko koka i pilića i par prasića za dalji uzgoj i razmnožavanje, gde bi smo mogli da pomognemo drugima koji se odluče za taj poduhvat i tako u krug - poručuje Srđan za Telegraf Biznis.

Kako nam priča, za početak će mu biti neophodan mali traktor za obradu zemlje i živina.

- Uzdamo se u dobre ljude koji su u mogućnosti da pomognu, ali prvenstveno je najbitnija dobra volja za normalan život i radost onim što zasadite i što proizvedete - dodaje Srđan.

Inače, u jednoj grupi već je potražio pomoć od drugih mladih na selu i ujedno povratnika, a odziv je ogroman.

- Dosta ljudi se javilo i hvala im na podršci i pomoći, ima i loših komentara ali na njih se ne obaziremo.

selo Foto: Pixabay

"Živiš, al' nije život"

Da bi kupili kuću, podigli su kredit u Slovačkoj. A kako Srđan priča, ni tamo nije više idealno.

- Cene su približne kao u Srbiji (nešto je jeftinije ovde u Slovačkoj nego u Srbiji i obrnuto). Sada je u Slovačkoj samo da se kaže živi ali smatramo da to nije život. Ovde smo imali normalno primanje ali kada sve platite ne ostaje ništa. U Srbiji kada sam radio kao pekar imao sam 750 evra platu, ali čuo sam da su plate za pekare otišle dosta gore. Iskreno, smatram da za normalan život nije potrebno mnogo - dodaje Srđan za Telegraf Biznis.

Da Srđanu nije stran rad, govori i činjenica da već od 16. godine radi kao pekar, dok je u Slovačkoj radio prvo kao operator na sklapanju klima uređaja za automobile, a onda i u fabrici Pežoa u Trnavi.

- Odlučio sam da se vratim jer nam iskreno fali rodbina i normalan život. Smatram da smo se previše otuđili od porodice i svojih bližnjih. Život u Srbiji ne mogu da zamislim jednostavno treba da se oseti čist vazduh i zdrava hrana koju vi sami stvorite - zaključuje Srđan za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    3. maj 2024 | 15:25

    Znači radio si 5god u Slovačkoj i umesto da si zaradio ti se jos zaduzio 6500e za kucu??? 5 god ili 60 meseci da si sklanjao 400e imao bi sad 24.000e keša.... A da ne kazem da ti je za tih 5god barem 90.000e proslo preko racuna...

  • Dok deca ne pođu u školu

    3. maj 2024 | 16:52

    još i nekako. Posle toga samo muka.

  • Milka Seljaković

    3. maj 2024 | 18:41

    Ne brini sad će naš Precednik ovo da pročota i !!!! Pomoć stiže!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>