• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvaraju se nova tržišta za domaće privrednike: Osim kineskog, tržišta Egipta i UAE

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nova tržišta koja se otvaraju, mogu da "progutaju" ne samo proizvode iz Srbije nego i sa čitavog Balkana", kaže Tomislav Momirović, ministar trgovine

  • 0
Tomislav Momirović Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/ bs

Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom počinje od 1. jula, a svi potpisani sporazumi će srpskim proizvođačima otvoriti ogromne mogućnosti za plasman robe. Osim kineskog, za domaće proizvođače biće dostupna i tržišta Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Kina je jedan od najvećih prijatelja Srbije, ali nije jedini. Mi smo tokom prethodnih godina trudili da našim radom stvorimo bolje uslove za naše privrednike, da mogu da investiraju u Srabiju, a zatim i svoje proizvode izvoze dalje. Nova tržišta koja se otvaraju, mogu da "progutaju" ne samo proizvode iz Srbije nego i sa čitavog Balkana - rekao je za RINU Tomislav Momirović, ministar trgovine u Vladi Srbije prilikom posete Čačku.

On ističe da je jaka domaća privreda jedan od glavnih preduslova za ekonomski napredak čitave Srbije, stoga su sporazumi o slobodnoj trgovini, oslobođanje od carina ključni za svako poslovanje.

- Mi već imamo veliki rast izvoza maline, voćarski sektor je pruža velike šanse i mogućnosti. Srbija je snažno opredeljana da stoji uz svoj privatni sektor uz svoja domaća preduzeća, kojima se pruža direktna podrška. Sve to će doprineti boljem životu naših građana, boljim platama i penzijama u budućnosti. Naš cilj jesu prosečna plata od 1400 evra i penzija od 650, i krupnim i brzim koracima idemo ka ostvarenju tog cilja, istakao je Momirović.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom predstavlja veliku šansu za privrednike i poljoprivrendike u Srbiji. Liberalizacija će omogućiti Srbiji da značajno poveća izvoz u ovu azijsku zemlju, imajući u vidu da će se carina postepeno snižavati na nulu za više od 10.000 naših proizvoda.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić i Si Đinping potpisali Zajedničku izjavu o podizanju partnerstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>