• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okovao ih sneg, tukao ih grad, one preživele surove uslove: Nikad ranije trešnje nisu sazrele na Zlatiboru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih dana, meštane sela Bjeluša, nadomak Arilja, iznenadili su već sada plodovi zrelih trešnji

  • 0
Trešnje Foto: Telegraf / Borivoje Ilić

Okovao ih sneg, pa tukao grad, ali preživele! Najviše im se raduju najmlađi. Pa iako su trešnje kraljice maja, gorštaci sa obronaka Zlatibora, dočekaju ih obično krajem juna, ali ove godine, i uprkos vremenskim nedaćama, i kod njih su stigle nikad ranije, u maju.

Vremenski uslovi za rod voća u planinskim selima jugozapadne Srbije, bili su više nego nepovoljni, počevši od "proleća" u februaru, pa snega i mraza u aprilu, pa onda grada u maju... Pa iako je za pojedine vrste sezona već završena, neke su ipak opstale i pokazale se kao najotpornije.

Dugo je bilo neizvesno šta će biti sa malinom, proizvođači su bili u strahu, ali po svemu sudeći, uglavnom je preživela. Najkritičnije je bilo u brdskim selima nadomak Arilja i Ivanjice, gde vlada surova planinska klima, ali na svu sreću, prošlo je bez većih posledica.

Šljive je još polovinom aprila "obrao" mraz, a ovih dana, meštane sela Bjeluša, nadimak Arilja, iznenadili su već sada plodovi zrelih trešnji.

Grane su, kažu, pune roda, a ne pamte da su ih nekad ranije brali.

- Kad svugde po Srbiji prođe sezona trešanja, kod nas tek stignu, mada retko kad i opstanu, ali ipak bude ih, koliko, toliko. Ove godine su nas baš iznenadile, naručito što su poranile, ali nije samo što ih ima za jelo, nego će imati i da se skuva slatko - kažu nam u ovom ariljskom selu, smeštenom na obroncima Zlatibora.

Trešnje Foto; Telegraf / Borivoje Ilić

Toplo, ali ne tako sunčano vreme tokom vikenda, pomoćiće da i sve zelene trešnje što pre sazre. Em što su lepe na oko, ističu, idealnog su i ukusa.

- Nadamo se da narednih dana neće biti nekih oluja da ih "oberu" pre nas, bilo bi baš šteta. Naručito, jer se trešnjama najviše raduju deca kada dođu iz obližnjih gradova kod nas u selo - pričaju nam meštani.

Pa pošto od šljiva neće imati da skuvaju ni teglu pekmeza, kažu, slatko od trešanja ipak hoće.

(Telegraf.rs)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>