Šta su sve najbezbedniji automobili morali da ispune da bi poneli tu titulu?

I "Španac" i "Šveđanin" su dobili visoke ocene za zaštitu putnika u kabini, kao i pohvale za bezbednosne sisteme kojima su opremljeni

Foto: ABT Sportsline

Evropski program procene bezbednosti novih vozila - Euro NCAP, ove nedelje je objavio rezultate testiranja dva modela koja su dobila najviše ocene.

Cupra Formentor, sportski SUV model španskog Seata, električni sedan Polestar 2, švedskog Volvoa, pokazali su se kao izuzetno čvrsti i bezbedni, za šta oba autombila dobila po 5 zvezdica.

Šta je sve potrebno da jedan savremeni automobil ispuni da bi mogao da bude proglašen za najbezbedniji?

Oba modela su dobila visoke ocene u kategoriji zaštite odraslih putnika i dece i pohvale za bezbednosne sisteme kojima su opremljeni.

A da bi se do tih ocena došlo, automobili su bili podvrgnuti nizu kreš testova, koje možete videti u galerijama i videu u tekstu, koji simuliraju potencijalne opasne situacije u saobraćaju.

Cupra Formentor je dobila čak 93 procenta za zaštitu odraslih putnika i 88 za zaštitu dece. Španski SUV je za zaštitu pešaka dobio 68, dok su elektronski sistemi bezbednosti i asistencije vozaču ocenjeni sa 80 procenta.

Polestar 2 je ostvario gotovo identične rezultate, pa je za bezbednost odraslih putnika dobio 92, a za bezbednost dece 89 procenata. U ostale dve kategorije Volvoov električni sedan je dobio još bolje ocene, pa za zaštitu pešaka dobio 80, dok su njegovi elektronski sistemi ocenjeni sa 86 procenata.

Video: Zamenik ministra odbrane Rusije doživeo saobraćajku

(Telegraf.rs)