Traktori - tempirane bombe na putu: U ovim situacijama za volanom morate da budete izuzetno oprezni!

Traktoristi su česti učesnici saobraćajnih nezgoda i nesreća, u kojima bivaju povređeni ili ginu, kako oni sami tako i njihovi saputnici

Foto: RINA

Od kako, sa dolaskom proleća, počnu poljoprivredni radovi, regionalni i lokalni putevi po Srbiji puni su traktora. Tokom celog proleća i leta, pojavljuju se na javnim saobraćajnicama, i pored toga što retko da ispunjavaju sve zakonom propisane obaveze kada je bezbednost u pitanju. To se često odnosi kako na sama vozila, tako i na ponašanje vozača.

Zbog toga, traktoristi su česti učesnici saobraćajnih nezgoda i nesreća, u kojima bivaju povređeni ili ginu, kako oni sami tako i njihovi saputnici.

Pogledajte neke od najčešćih situacija u kojima ove poljoprivredne mašine predstavljaju veliku opasnost na putu:

Najviše traktorista i njihovih saputnika strada po završetku radova na njivi, budući da je premor vozača i opadanje koncentracije vozača, kao posledica celodnevnog intenzivnog korišćenja traktora, jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda i nesreća koje izazivaju.

Kao i vlasnici svih ostalih vozila, traktoristi su dužni da poštuju saobraćajne propise, prvenstveno zbog sopstvene, a potom i bezbednosti drugih motornih vozila i ostalih učesnika u saobraćaju. Mere koje su po zakonu obavezni da preduzmu odnose se na tehničku ispravnost, obeležavanje vozila, svetlosnu signalizaciju, zatim na prevoz drugih lica, sprečavanje nanošenja blata na kolovoz, vožnju sa priključnim mašinama...+

(Telegraf.rs)