Razbija demonstracije, uništava teroriste, a uopšte se ne čuje i jedva zagađuje životnu sredinu

Genesis je vojno vozilo budućnosti, veoma tiho u radu, što može da bude od presudnog značaja na bojnom polju...

Printscreen: Twitter/@highlander_free

U vreme sveopšte ekspanzije električnog pogona u automobilskoj industriji, bilo je samo pitanje vremena kad će električni motori naći svoju primenu i kod policijskih i vojnih vozila.

Da to tako i bude, pobrinula se nemačka kompanija FFG, prozvođač vojnih vozila i namenske tehnologije, koja je predstavila prototip vojnog vozila Genesis, na električni pogon. Zahvaljujući tome, veoma je tih u radu, što može da bude od posebnog značaja na bojnom polju, kada je potrebno prići neprijatelju, a da se to ne primeti.

U zavisnosti od konfiguracije, Genesis je težak do 35 tona, ima dva člana posade, plus jednog topovskog operatera, i može da primi 10 policajaca ili vojnika.

Genesis ipak nije potpuno električno vozilo, budući da njegovih osam pogonskih točkova, osim elektromotora snage 1.000kW, pokreće i V6 dizel motor snage 310 "konja", koji ima zadatak da puni baterije.

U električnom režimu rada, ovaj transporter ima domet od 150 kilometara, pri prosečnoj brzini kretanja od 40km/h. U stanju je da se kreće pod vodom, minimalne dubine 4 metra, dok maksimalna dubina zavisi od količina kiseonika u kabini, prenosi HAK.

Zanimljivo je i to da će Genesis moći da služi i kao energetska platforma, odnosno da će strujom koju proizvodi moći da napaja druga električna vozila i uređaje.Proizvođač planira da za oko dve godine predstavi finalnu proizvodnu verziju.

(Telegraf.rs)