Da li vam se sviđaju ekrani na dodir ili više volite klasične komande?

Izgleda da kupci novih automobila baš i nisu ljubitelji "ekranizacije" četvorotočkaša. Šta vi mislite od tome?

Foto: Audi

Proizvođači automobila žele da uvere kupce da su ekrani osetljivi na dodir u automobilima dobra stvar, ali izgleda da mnogi vozači ne misle tako.

Iz ugla proizvođača, gomilanje funkcija na jednom mestu prilika je da se uštedi, odnosno da se smanje troškovi proizvodnje.

Prema reprezentativnoj anketi britanske kompanije za istraživanje i analizu tržišta YouGov, sprovedenog za nemačku platformu za prodaju automobila Mobile.de, nemački vozači se radije oslanjaju na klasične dugmiće i prekidače nego na ekrane osetljive na dodir i glasovnu kontrolu prilikom upravljanja svojim automobilima - iako prepoznaju prednosti nove tehnologije.

Prema istraživanju, brojni vozači u Nemačkoj još uvek ne uživaju u upravljanju glasom, gestovnim ili komandama putem ekrana na dodir, već više vole da u automobilu pritiskaju "klasične" komande.

Njih 37 odsto preferira dugmiće i prekidače, a još 22 odsto smatra da je kombinacija različitih upravljačkih elemenata najbolja.

Foto: Fiat

Sa druge strane, njih 16 odsto preferira ekran osetljiv na dodir i/ili kontrolu gestovima, dok samo deset odsto želi da kontroliše funkcije svog automobila pretežno ili u potpunosti glasom, prenosi HAK.

Anketirani vozači, pre svega, dakle žele prave, fizičke komande (dugmiće i prekidače) za otvaranje i zatvaranje prozora, za podešavanje klima-uređaja i jačine zvuka audio-sistema.

(Telegraf.rs)