Krave su veći zagađivači od automobila?

Zbog velike emisije metana i činjenice da je taj gas 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena

Foto: Unsplash

Kao širom sveta veoma rasprostranjene domaće životinje krave su se našle na udaru zbog računice da svaka od njih oslobodi preko 100 kilograma metana godišnje.

Zbog tolike emisije i činjenice da je metan gas koji je 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena. Tako, prema nalazima nekih studija, držanje velikih goveda skoro da šteti klimi više od drumskog saobraćaja.

Međutim, poređenje sa automobilima nije baš sasvim pravedno, pošto se kravama u ukupan "bilans" računaju i štetni gasovi koji se naprave kasnije, u proizvodnji mleka i mesa ili prilikom pravljenja đubriva.

Foto: Unsplash

Sa druge strane, kod automobila se računa samo ono što izbace iz auspuha, ali ne i štetni gasovi u fabričkim halama automobilskih koncerna ili oni koji se oslobode prilikom izgradnje i održavanja puteva, prenose Automobili.ba.

Prema takvoj računici, u Nemačkoj saobraćaj čini 19 odsto emisije štetnih gasova, a probavni trakt krave svega oko tri odsto.

(Telegraf.rs)