Nemački san postaje noćna mora: "Tržište električnih automobila će se urušiti"

Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila pokretanih motorima s unutrašnjim sagorevanjem od 2035. stavlja dodatni pritisak na prelaz na električna vozila

Foto: Milena Đorđević

Pre godinu dana Nemačka je najavila da će do 2030. na putevima imati 15 miliona električnih vozila. Međutim, iz današnje perspektive, čini se da od optimistične najave ipak neće biti ništa.

"Samo uz puno sreće cilj će biti tek polovično postignut" - upozorio je Ferdinand Dudenhöffer, profesor u Centru za automobilska istraživanja u Duisburgu, koji predviđa samo 7,2 miliona registracija do kraja decenije.

"Cilj savezne vlade o 15 miliona električnih automobila na nemačkim putevima do 2030. neće biti postignut, ni blizu. S novim smernicama za finansiranje električnih automobila, visokim cenama električne energije i rastućim cenama baterija, tržište u Nemačkoj će se u sledećih nekoliko godina urušiti", rekao je Dudenhoffer za Politico.

Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila pokretanih motorima s unutrašnjim sagorevanjem od 2035. stavlja dodatni pritisak na prelaz na električna vozila, prenosi Jutarnji.hr.

Rastuće cene električne energije takođe potkopavaju argument da je jeftinije voziti električno vozilo nego automobil na fosilna goriva. Uz to, nemačka vlada će od 1. januara 2023. smanjiti subvencije za kupce električnih vozila sa 6.000 na 4.500 evra za modele jeftinije od 40.000 evra.

Obećanje bivše kancelarke Angele Merkel pre više od deset godina da će imati milion čistih automobila na putevima do 2020. nije ispunjeno.

Od 50-tak miliona registrovanih putničkih automobila u Nemačkoj, električnu energiju koristi samo 1,59 miliona, od čega 840.645 potpuno električnih modela, dok su ostali hibridi.

Zbog svega navedenog, planirani cilj do 2030. deluje nedostižan.

(Telegraf.rs)