Ogroman skandal: Savez Crne Gore zabranio igračima da se takmiče u Srbiji, prete im suspenzijom do 5 godina

Nečuvena odluka komšijske nam zemlje

Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia

Posle skandala u esport svetu kada je CS:GO ekipa Bad News Eagles slavila prolaz sa zastavom Velike Albanije, novi problem stiže iz komšijske Crne Gore, gde je esportski savez ove zemlje zabranio igračima "EFootballa" da se takmiče u Beogradu!

Naime, kako prenosi "Fortuna Esports", organizator ovog takmičenja, a ujedno i najveća esport kompanija na ovim prostorima, Esportski savez Crne Gore je odlučio da pruži svojim igračima ultimatum kako se ne bi došli u Beograd na turnir Sinalco Pes lige. Da stvar bude gora, oni su najavili i zabranu od pet godina takmičenja u svim takmičenjima, ukoliko ipak dođu u srpsku prestonicu na turnir.

Iz Fortune su istakli da je Esport savez Crne Gore izjavio da nije zadovoljan odnosom prema igračima i celom projektu, a mi prenosimo saopštenje ove kompanije u celosti.

- Tokom svih sezona Sinalco PES lige, svi igrači su imali plaćen put, hotelski smeštaj po nedelju dana, hranu, kao i konstantno jedan od najvećih nagradnih fondova u regionu za koji ne moraju da brinu da li će biti isplaćen. Za sve ove godine, ni jedan igrač se nije požalio na naše gostoprimstvo, jer nisu morali da brinu ni o čemu osim o svojoj igri i učinku. To je odraz našeg odnosa prema ovom takmičenju.

- Optužuju nas i da “nismo zainteresovani za napredak cijele e fusbal (!) scene”, da “radimo ovo čisto da završimo posao” i da je “naš pristup pogrešan”. Mi se pitamo kako projekat koji traje već 3 godine, uvek okuplja naše najbolje igrače, angažuje legendarne sportske komentatore, koji je do sada podelio preko 20.000 EUR u nagradama i emituje se na Sport Klubu nije napredak PES/eFootball scene i zajednice? Da ne bude da se ne slažemo sa svime što govore – očigledno jeste istina da “gejming doživljamo na različite načine”.

Foto: SESE

- Kažu da su “igrači najbitniji u svemu”, međutim nama se čini da su njima bitniji nečiji lični interesi i sujete, koje maskiraju kao aktivnosti saveza. Zbog ovakvih aktera (kakvih nažalost ima previše) možete i sami da zaključite zašto Fortuna kao jedna od najvećih regionalnih organizacija za esport nikada nije želela da osniva ili da sarađuje sa “esport savezima”. Njihovo postojanje nikada nije bilo vezano za napredak esporta, već za napredak sopstvenog džepa.

- I sami znate da se inače ne bavimo ovakvim stvarima, ali kada neko zloupotrebljava svoj položaj i preti igračima, osećamo odgovornost da to i obelodanimo. Fortuna nikada nije zabranjivala igračima da učestvuju na drugim takmičenjima. Nikada se nismo spuštali na taj nivo jer upravo to direktno šteti igračima i napretku cele esport zajednice.

Video: Klinac od 8 godina postao najmlađi profi igrač Fortnajta na svetu: Ali mu ne daju da zarađuje novac!

(Telegraf.rs)