Kompanija koja je napravila World of Warcraft optužena za seksualno uznemiravanje žena

Activison Blizzard je deo odgovor na optužbe

Foto: Shutterstock

Activision Blizzard, čuvena gejming kompanija koja je napravila hit igre poput World of Warcraft-a, Call of Duty-ja, Diabla i Starcraft-a, je nedavno postala meta velike optužbe o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena, nejednakoj plati i drugim zloupotrebama. Predsednik Blizzard-a je istakao da je ova situacija ''ekstremno uznemiravajuća'', dok je izvršna direktorka departmana za korporativne poslove odbacila optužbe.

U e-mailu koji je poslat svim Activision Blizzard zaposlenima možemo da vidimo da je predsednik Blizzard-a, Alen Brak, izrazio snažnu podršku svim ženskim zaposlenima, i izjavio da je ''apsolutno neprihvatljivo da bilo ko u kompaniji bude meta diskriminacije''.

U fokusu optužbe je kreativni direktor World of Warcraft-a, Aleks Afrasijabi, koji je navodno često dolazio pijan na posao i svakodnevno uznemiravao ženske radnike, kako psihički, tako i fizički. Afrasijabi je dobio višestruke opomene, ali navodno nije promenio svoje ponašanje.

S druge strane, Activision Blizzard je odbacio optužbe, rekavši da su ''mnoge situacije izvučene iz konteksta'' i u većini slučajeva ''potpuno netačne''. Ovaj odgovor možemo da vidimo u drugom e-mailu, koji je poslala izvršna direktorka departmana za korporativne poslove, Fransis Taunsend. Kao što možete da pretpostavite, ovaj e-mail je ekstremno uvredio ženske zaposlene. Taunsendova je bila savetnik za nacionalnu bezbednost tokom mandata Džordža V. Buša.

Kako će ove optužbe dalje uticati na razvoj igara unutar kompanije?