Sečuan sos: ljutina čilija koja zagreva tokom hladnih dana!

Jedan od najpoznatijih sosova azijske kuhinje je idealan za sve one koji vole ljutu hranu!

Potrebno je:

- 4 kašike soja sosa

- 3 kašike sirćeta

- 3 kašike šećera

- 1 kašika crvenog vina

- 1 kašika pirinčanog sirćeta ili balsamica

- 1 kašičica mlevenog crvenog bibera

- 3 kašike ljute mlevene paprike (može i suva reidrirana)

- ½ glavice crnog luka

- 1 cm korena djumbira, oljuštenog i izrendanog

- 2 kašike susamovog ulja

- 2 kašike maslinovog ulja

Na ulju ispržiti sitno seckani crni luk i rendani đumbir. Kad postanu providni, staklasti dodati mlevenu ljutu papriku, kratko promešati i skloniti sa vatre. Sve ostale sastojke pomešati i preliti preko luka. Vratiti na šporet samo na minut i skloniti.

Servirati uz meso po izboru, iseckano na trakice i proprženo (ili grilovano) - uz kinesko povrće i pirinač.

Foto i recept: vitkigurman.com

(Telegraf.rs)