Odlično testo za pizzu

Brašno, so, voda, kvasac i vreme – to je bukvalno sve što vam je potrebno.

Potrebno za jednu picu:

- Svež kvasac, kockica veličine pola kutije šibica

- Brašno, za jednu picu standarde veličine 220-250g brašna

- Kašika maslinovog ulja

- So

- Oko 100-120 ml mlake vode

Zamutite kvasac, vodu, so i ulje. Kad se kavasac rastopi u ovu tečnost umešajte brašno, dodajte malo po malo a pred kraj zamesite i rukama dok testo ne prestane da se lepi.  Sada ostavite testo da stoji 1.5 sat u pokrivenoj posudi. Ne bi trebalo da u prostoriji bude hladno ali ni pretoplo. Nakon što je odstajalo i naraslo, testo pritisnite rukama da izgubi onu „pufnastu formu“. Nikako i ni po koju cenu nemojte da ga premesite!

Testo se samo uvalja u brašno i razvlači rukama a ne oklagijom. Razvučeno testo stavite na papir za pečenje. Nafilujte i ostavite nafilovano da stoji još oko sat vremena ako je toplo ili oko 1.5 sat ako je hladno.

Uključite rernu na maksimum a to je obicno 250 stepeni. Picu ne ubacujete dok rerna nije perfektno zagrejana. Samo prevucite picu koja je na papiru za pečenje na rešetku rerne i pecite. Pizza se peče 7-8 minuta. Za super-krckavu koricu na par minuta je spustite na samo dno rerne (vrlo kratko i pazite da ne izgori).

 

Recept: vitkigurman.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)