Gvakamole – zdrav umak iz meksičke kuhinje

"Guacamole" je umak napravljen od avokada i ime je dobio kombinacijom dve astečke reči: ahuacatl (avokado) i molli (sos)

Potrebno je:

- 2 zrela avokada

- 1/2 šolje izrendanog crvenog luka

- ljuta mlevena paprika

- 2 kašičice sitno iseckanog peršuna

- 1 kašika svežeg soka limuna

- 1/2 kašičice krupne soli

- crni biber

- 1/2 svežeg paradajza

Priprema:

Isecite avokado na pola i uklonite semenku. Izvadite kašikom meso avokada i stavite u posudu za mešanje, pa ga usitnite

viljuškom. Dodajte iseckan luk, peršun, sok limuna, so, biber i dobro promešajte – a zatim dodajte čili ili ljutu papriku

po ukusu i izmešajte.

Neposredno pre služenja iseckati paradajz, očistiti i ukloniti semenke – pa ga umešati u namaz.

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)