Ukusni domaći „bosanski somuni“

Ćevapi, pljeskavice - pa i obični sendviči - u somunu su još bolji!

Sastojci:

- 1 kg brašna

- 2 supene kašike kvasca

- 250 ml mleka

- 1 supena kašika šećera

- 1 čajna kašika soli

- kim

Priprema:

Kvasac pomešati sa šećerom i uz malo toplog mleka staviti da kvasa. Brašno i so prosejati, dodati kvasac i sa preostalim mlekom i vodom zamesiti testo. Dobro uraditi rukama, uvek povlačeći rukom sa spoljnje strane testa ka unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano testo.

Ostaviti testo da naraste duplo, a zatim premesiti, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata. Na dobro pobrašnjenu površinu testo polagano staviti i podeliti na 6 delova. Rukom lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo krajeve somuna i polagano početi razvlačiti.

Veoma je bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Malom čačkalicom za ražnjiće, predhodno namočenoj u vodu na somunu praviti rombove i malo somun umiti s vodom.

Rernu zagrijati na 250°C i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se greje u rerni) dok ne porumene. Somuni se naduvaju i to je znak da su gotovi.

(Telegraf.rs)