Pire od boba sa susamovim uljem

Probajte nekad umesto pire-krompira, preukusan pire od ove nepravedno zapostavljene mahunarke!

Sastojci (za 4 osobe):

- 175 g boba

- 5 kašika susamovog ulja

- sok od tri limuna

- 3 čena belog luka

- kašika iseckanog peršuna

- maslinovo ulje

- so

Priprema:

Bob nalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 10 sati. Ocediti, sipati u šerpu, naliti hladnom vodom, poklopiti i kuvati oko dva i po sata dok bob ne omekša. Zatim ga ocedite i odvojte nekoliko zrna za ukrašavanje. Ostatak propasirajte na pasirki za povrće, pire mora da bude gust.

Očišćen beli luk izgnječite i izmešajte sa 1/2 kašičice soli. Limunov sok izmešajte sa susamovim uljem, pa dodati u to beli luk. Sve sjediniti sa pireom. Probati da li je dovoljno slano i ostaviti da se ohladi. Neposredno pre služenja poprskati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti seckanim peršunom i zrnima boba.

(Telegraf.rs)