Pica napolitana

Uvek omiljeno jelo za svako doba, sa sirom i sardinama

Sastojci:

- 200 g mekog brašna

- 50 g parmezana

- 30 g putera

- 12 maslina

- 10 g kvasca

- 2 kašike ulja

- 1 jaje

- 1 dl mleka

- 1 mala konzerva sardina

- 1 paradajz srednje veličine

- 1/2 kašičice soli

- malo šećera

Priprema:

U vanglu staviti prosejano brašno, napraviti u sredini malo udubljenje i u njega staviti kvasac i mlako mleko. U to umešati vrlo malo šećera i malo brašna, tako da se napravi smesa od kvasca koju treba prekriti sa nekoliko supenih kašika brašna. Ostaviti testo da odleži 15 minuta blizu toplog šporeta, a zatim dodati puter, umućeno jaje i so. Zaliti mlekom, pa mutiti varjačom dok masa ne postane šupljikasta.

Pokriti testo čistom platnenom salvetom i ostaviti ga da naraste, tj. da postane dvostruko veće. Okruglu dublju tepsiju premazati puterom, oblikovati testo, spustiti ga u tepsiju, pokriti uljem i staviti nadev, ali tako da ostane bar 2 cm slobodnog prostora do ivice kako se nadev ne bi prelio.

Nadev:

Paradajz oljuštiti, iseći na tanke listove, pažljivo mu odstraniti seme, pa ga složiti preko testa. Preko paradajza staviti ribu, tj. sardine iz konzerve u vidu romba, poređati na ravnomernom odstojanju masline i na kraju staviti nastrugan parmezan. Peći u dobro zagrejanoj rerni na jakoj vatri 200-250°C 20-30 minuta i servirati vruće.

(Telegraf.rs)